Dromen: hoe interpreteer je ze?

Heb jij vannacht gedroomd? En weet je nog waarover, of ben je niet zo’n dromer? ‘Dromen kunnen een verwerking van je dagelijkse praktijk zijn’, wordt vaak gezegd. Maar soms zijn mensen ook overtuigd van het feit dat dromen een diepere betekenis hebben. Als dat het geval is, is het de moeite waard ze te ontleden en ze op zijn minst te onthouden. Ook in de Bijbel staat het vol van de dromen. Daarom duiken we vandaag wat dieper in de wondere wereld van de dromen in de Bijbel. Lees mee (en blijf nog even wakker)!

De Bijbel is een plek waar dromen vaak betekenis hebben. Maar liefst 21 keer staat beschreven dat iemand een droom van God krijgt of de gave heeft die droom uit te leggen. Voorbeelden hiervan zijn Jozef de zoon van Jakob (Genesis 37:5-10), Jozef de echtgenoot van Maria (Matteüs 2:12-22), Salomo (1 Koningen 3:5-15), en verschillende anderen (Daniël 2:1; 7:1; Matteüs 27:19). Die dromen hebben verschillende functies: ze kunnen de dromer waarschuwen, bemoedigen, een inzicht geven of de toekomst voorspellen. Een bekend voorbeeld is het verhaal waarin Jozef droomt dat korenschoven en sterren voor hem buigen. Verderop in het verhaal is het Jozef zelf die verschillende dromen kan verklaren. Dromen spelen dus een belangrijke rol in zijn leven.

 

Dromen rondom kerst

Ook verder in de Bijbel, in het Nieuwe Testament, hebben dromen een belangrijke functie. De geboorte van Jezus hangt bijvoorbeeld samen met dromen. Zo krijgt Jozef een droom van een engel, die zegt dat hij alsnog met Maria moet trouwen. Waar in het Oude Testament de betekenis van een droom niet direct wordt gegeven, is dat in het Nieuwe Testament wél het geval. De nadruk ligt daar dus meer op de boodschap en minder op de (symbolische) droom zelf.

Vandaag de dag hoor je ook geluiden over de betekenis van dromen. Zo zijn sommigen ervan overtuigd dat er een diepere boodschap te vinden is wanneer je droomt dat je kunt vliegen of wanneer je tanden uitvallen. En als een droom vaker terugkomt heeft dat zeker iets te zeggen. Volgens de auteurs van het boek ‘Dromen, een geschenk van God,’ zijn er 5 stappen die kunnen helpen bij het interpreteren van je dromen. Of het werkt weet ik niet, maar het kan behulpzaam zijn om deze vragen te stellen als je bewuster stil wilt staan bij wat je droomt.

 

1) Bekijk de activiteiten in je droom

Wat doe je in je droom? Ben je onderweg of sta je stil? Probeer vervolgens te ontdekken waar die activiteiten symbool voor kunnen staan.

2) Beschrijf de emoties tijdens je droom

Hoe voel(de) je je in je droom? Boos, onrustig, of juist kalm en opgewekt? Waar in je leven herken je die emotie nog meer?

3) Schrijf de symbolen in je droom op

De beelden en symbolen in je droom komen vaak voort uit je eigen leven. Droom je bijvoorbeeld over dieren, vraag je dan af wat typisch is voor dit dier en hoe het zich verhoudt tot je eigen leven.

4) Denk na hoe deze droom aansluit bij je leven

Waar ben je op dit moment mee bezig en wat herken je daarvan terug in je droom? Wat zou dat kunnen betekenen?

5) Waartoe denk je dat deze droom oproept?

Voel je dat je iets moet ‘doen’ door deze droom? Zo ja, wat zou dan een eerste stap kunnen zijn?

Los van deze praktische suggesties blijft er bij mij een vraag hangen. Waarom gebruikt God dromen? Waarom staat de Bijbel er vol mee? Als hij iets duidelijk wil maken, kan hij het toch ook gewoon op een duidelijkere manier brengen? Als ik er wat langer over nadenk, realiseer ik me dat de vraag eigenlijk raakt aan mijn beeld van God. Het hangt samen met een karaktereigenschap die ik hem zelf soms toeken: dat hij is zoals ik. Maar juist die abstracte manier van communiceren via dromen leert me: God is raadselachtig en mysterieus. Daardoor is hij nooit helemaal te peilen en heb je hem niet zomaar ‘in je broekzak’.

Ik ben benieuwd naar hoe jij hierover denkt. Kunnen we nog iets leren van dromen uit de Bijbel? En denk je dat dromen betekenis hebben? Laat het ons vooral weten via onze socials of info@holyhub.nl!

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required