Hoe verlies je je leven?

7 uitdagende rituelen om vrijer te leven

 

Eat, sleep, exercise, repeat. Fit worden en blijven is een belangrijk doel voor veel mensen. In de weken voor Pasen willen wij je ook uitdagen om aan je fitheid te werken. Maar dan anders. We gaan aan de slag met je spirituele fitheid.
Spoiler alert: spiritueel fit zijn gaat niet over ‘meer’, ‘sterker’ of ‘beter’. Het heeft wél te maken met loslaten en overgave.

De 40 dagen voor Pasen zijn van oudsher een periode waarin mensen oefenen met het loslaten van zaken waar ze aan gehecht zijn. En in plaats daarvan de weg van vrijgevige liefde te gaan. ‘Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie het loslaat zal eeuwig leven’ zei Jezus. In dit programma ervaar je zeven krachtige rituelen. Deze eeuwenoude, christelijke oefeningen hebben in hun eenvoud enorme zeggingskracht. Ze helpen je om los te laten en ruimte te maken voor iets nieuws.

De thema’s en rituelen

Vuur en as | Vegen van een askruisje

Hoe aanvaard je je eigen grenzen en maak je ruimte voor iets nieuws? We starten dit verdiepingstraject met het verbranden van takken, waarna je de as als een kruisje op het voorhoofd krijgt geveegd met de woorden: ‘bedenk mens, stof ben je en tot stof keer je terug’.

Geven is ontvangen | Offeren

Hoe oefen je in een vrijgevige levensstijl? Jezus spreekt veel over geld en bezit. Volgens hem is het veel makkelijker om zijn vrijgevige liefde na te volgen als je weinig bezit. Rijkdom maakt je gesloten en onvrij, terwijl je juist ontvangt als je loslaat.

De ander eren | Knielen

Wat gebeurt er als je knielt voor een ander? In onze democratische samenleving zijn we gesteld op gelijkheid en onze autonomie. Jezelf bewust lager plaatsen dan de ander, ja jezelf onderwerpen, klinkt als iets fouts. Toch kan het heel bevrijdend werken.

Naar binnen gaan | Bidden

Hoe zorg je voor focus in een wereld vol ruis en onrust? In de Bijbelverhalen lees je over massa’s mensen die Jezus zoeken omdat ze iets van hem nodig hebben. Hij geneest en onderwijst, maar zoekt zelf daarna steeds bewust naar een eenzame plaats om te bidden.

Lijfelijke aanraking | Voeten wassen

Wat gebeurt er als we elkaars voeten wassen? Hoe is het om elkaar bewust aan te raken, juist op plekken waar je ongemak ervaart? Jezelf blootgeven aan de liefdevolle zorg van een ander is vaak moeilijker dan liefde te geven. Uiteraard zorgen we voor een veilige setting.

Het leven vieren | Maaltijd houden

Welke afhankelijkheid van anderen wil je vieren? In de nacht dat Jezus werd verraden vierde hij een maaltijd met zijn vrienden en de verrader zelf. Hij stelde zijn leven beschikbaar als een maaltijd, zodat anderen hiervan kunnen eten en drinken.

De kracht van onthouding | vasten

Vasten van eten is een beproefd middel om dichterbij je spirituele doel te komen. Het jezelf ontzeggen van eten zorgt voor fysiek ongemak, maar biedt een krachtige bevestiging dat je geest, ziel en lichaam eensgezind zijn.

Wat kun je verwachten?
✔️ Je ervaart de kracht van overgave
✔️ Je creëert een afgebakende oefenperiode waarbij je steun krijgt van mede-deelnemers;
✔️ Je ontdekt een nieuwe manier van persoonlijke ontwikkeling waarbij je anderen en jezelf verrijkt;
✔️ Je leert het Paasverhaal kennen op een ervaringsgerichte en praktische manier.
Hoe ziet een avond eruit?
Vanaf woensdag 2 maart (Aswoensdag) tot dinsdag 12 april komen we wekelijks (fysiek) bij elkaar in de sfeervolle kelders van Gist, Nieuwe Herengracht 18. De bijeenkomsten zijn steeds van 20 – 21:15 uur en zijn zowel als serie of per avond te bezoeken.

Binnenkomst in stilte. We introduceren het weekthema met film, muziek en korte reacties en doen samen het ritueel. In de week die volgt oefen je dagelijks met dit ritueel. Daarnaast sturen we je wekelijks inspirerende verhalen en bronnen toe om je aan te moedigen en verder op weg te helpen.

Wanneer en waar?
De avonden vinden plaats op woensdagavonden 2 en 9 maart en dinsdagavonden 15, 22 en 29 maart en 5 en 12 april, bij Gist (Nieuwe Herengracht 18, Amsterdam). Een avond duurt van 20:00 tot 21:15.

Je kunt losse avonden deelnemen of de hele reeks volgen.

Ik ben Maarten Vogelaar (1987), creatieve vogel en oprichter van Gist, een ruimte waar je mag thuiskomen in lijf en ziel. In onze oude gewelven vind je een restaurant, bibliotheek, werkplek en meditatieruimte. Hier leren mensen met allerlei achtergronden brood, bier, zeep, kunst maken en je kunt terecht voor massage, yoga, film, meditatie en een goed gesprek.
Ik ben Guido van Voornveld (1979) en werk als inhoudelijk leider van Holy Hub. Ik begeleid persoonlijke programma’s waarbij deelnemers op een ervaringsgerichte manier belangrijke levensthema’s kunnen verkennen. In de afgelopen jaren werkte ik voor Ludens Talentontwikkeling waar ik ontwikkeltrajecten begeleidde voor young professionals en leidinggevenden.