Holy Book Club

Je staat in het Rijksmuseum voor een schilderij, leest op het bordje dat het een bijbels tafereel is, maar je hebt geen idee. Je zou de bijbel best eens willen lezen, maar je zou niet weten hoe je moet beginnen. Je zit in een spirituele zoektocht, beoefent yoga en maakt kennis met oosterse en westerse filosofieën, maar bent benieuwd of de bijbel ook nog relevant zou kunnen zijn.

Herkenbaar?  Dan is deze bijbelklas iets voor jou.

Wat je mag verwachten

Deze bijbelklas biedt jou alle ruimte om te ontdekken wat bij jou past. Geen verborgen agenda, geen bekeringsdrang, geen dogma’s, maar een open gesprek over de betekenis van de oude teksten in de bijbel. Een theoloog leidt je als een gids door het landschap van de bijbel en de afzonderlijke verhalen en teksten. Daarna is er alle ruimte voor gesprek. We buigen ons over vragen als: is dit nog relevant, hoe lezen anderen dit, hoe heeft het onze cultuur beïnvloed, hoe verhoudt dit zich tot andere tradities, mag ik hier boos over worden, waarom raakt dit me? En uiteraard bepaal jij wat je er uiteindelijk mee doet.

Ervaringen van anderen

”Altijd ontstaat er weer een mooi gesprek tijdens de bijbelklas, waarbij wederzijds respect en interesse in elkaars verhalen centraal staan. En het blijft me verrassen hoe ik de bijbelse teksten kan toepassen op mijn eigen leven.” Patty (33 jaar)

Het concept bijbelklas is op de Zuidas begonnen. Twee dominees – Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten –  gingen in een kerk bij de Zuidas bijbelverhalen lezen met mensen die de hele dag in een totaal andere wereld verkeerden. En het bleek te werken. Honderden deelnemers voelden zich verrijkt en geïnspireerd.

Verschillende dominees en jonge theologen volgden dit voorbeeld en startten vergelijkbare initiatieven in hun kerk of buurt. Bas van der Graaf begon er één in West, waar vooral twintigers en dertigers op af kwamen. Verschillende deelnemers waren zo enthousiast dat ze hun collega’s en vrienden gingen uitnodigen.

Voor wie is deze bijbelklas?

Geen van de deelnemers is kerkelijk, de meesten noemen zichzelf niet gelovig, maar allemaal hebben ze er steeds iets aan voor hun leven van elke dag. De bijbelklas is dus inmiddels een beproefd concept gebleken.

Meer weten of meedoen?

Informatie en opgave: Bas van der Graaf, 0614565965, bas@holyhub.nl

Locatie: Online, zodra het kan weer in de Jeruzalemkerk in Amsterdam-West.

Tijdstip: Elke drie weken op dinsdagavond, van 20-22 uur.

Data: 9 februari, 1 maart, 22 maart en 13 april.

Docent: Bas van der Graaf, dominee en inhoudelijk leider Holy Hub.

Praktische zaken: voor een bijbel wordt gezorgd, geen huiswerk want we lezen alles ter plekke.

Kosten: vrijwillige bijdrage.

Vragen? Mail of bel Bas van der Graaf, 0614565965, bas@holyhub.nl.