Een tijdje terug las ik een interview in het NRC met econoom en theoloog Jan Jorrit Hasselaar. Hij zei daarin: ‘‘Soms lijkt het rond klimaatverandering, en andere grote onderwerpen zoals AI, kiezen tussen doemdenken óf naïef optimisme. Of je denkt technologie en beleid ons gaan redden, of je gelooft in een apocalyptische ondergang.’’
OIn het interview pleit Hasselaar voor hoop als derde optie. Te midden van zwart en wit. Maar is grijs niet saai en lastig? Het is veel makkelijker om een bepaalde kant te kiezen. Daarnaast speelt, denk ik, het volgende nog een rol: positief nieuws is geen nieuws. Dus zien we vaker een zwaarder standpunt: óf iets is héél goed of het is ábsoluut slecht. En een deel van de samenleving heeft er baat bij als er zoveel mogelijk witte of zwarte stemmen klinken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde media of een aantal politieke partijen. Ik ben er heilig van overtuigd dat de overgrote meerderheid van Nederlander gewoon grijs is. Gelukkig maar, zeg ik uit de grond van mijn hart. Want het lijkt tijdens de aanstaande verkiezingsdebatten en berichten op X straks weer alsof heel Nederland elkaar in de haren vliegt. Alleen: ‘grijze’ mensen zijn denk ik minder vocaal. Hebben minder de neiging om hun mening van de daken te schreeuwen met absolute claims. Grijs is alles behalve saai! Als je grijs bent in je mening of gedachtegang, is de kans op een goed gesprek met de ander groter. Want je kunt zowel richting wit als zwart bewegen. En daarom wil ik je voor de komende week vragen: wil je zoveel mogelijk grijs zijn? Want dat betekent dat je misschien niet heel uitgesproken bent over allerlei complexe vraagstukken. Het betekent juist dat je weet hoe complex die vraagstukken kunnen zijn en dat er niet op elk maatschappelijk probleem een simpel antwoord of simpele oplossing te geven valt.
Heb een fijne, grijze dag!
Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze via hermen@holyhub.nl.
Wil je verder lezen?
Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?
Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️