Mini-cursus naastenliefde #5 op een familiefeestje

Naastenliefde, duh. Het klinkt zo mooi en vanzelfsprekend. Maar in het echte leven blijkt het soms een flinke klus. De hele dag door gebeuren er dingen die je zomaar van je schattige hartjesregenboog af kunnen sleuren. Een kind dat krijst, een automobilist die je in de berm drukt, je collega die je niet laat uitpraten… Hoe blijf je liefdevol naar de ander, als jij wordt getriggerd?

 In deze mini-cursus leer je omgaan met lastige situaties terwijl je zelf je liefdevolle Ikje blijft.

 Fijner voor de ander, maar ook voor jezelf.

 

Naastenliefde op een familiefeestje

Je familie, je hebt het er maar mee te doen. Soms tref je het, soms niet. Het lijkt nogal willekeurig en je kunt er zelf niet veel aan doen of je fijne ouders, broers, zussen, ooms, tantes hebt. Je kiest ze immers niet zelf. En of je jezelf nu gelukkig prijst met jouw familieleden, iedereen loopt er wel tegenaan: die eeuwig supervervelende opmerkingen die blijkbaar bij ieder samenzijn weer gemaakt moeten worden. Familiepatronen hebben we allemaal. Hoe doorbreek je ze en overleef je de verjaardag van je neefje, het kerstdiner of zelfs de dertigste trouwdag van je ouders? Sterker nog, hoe beoefen je naastenliefde op dit soort benauwende gelegenheden?

Zoals in elke les, herinneren we je er graag aan dat jij heel veel zelf kunt doen. Dat is een hele opluchting. In de basisles van deze cursus vind je een stappenplan om je zenuwstelsel te kalmeren.

 

Alle pijnlichamen verzamelen

Je zou denken dat familiebijeenkomsten goed voor de onderlinge banden zijn. Dus daar doe je dan ook je best voor. Je poetst je schoenen, je tanden en eventueel de snotneus van je kindje, koopt een bos bloemen of doet je best voor iets persoonlijks, en neemt je beste humeur in je handtas mee. Maar wat je ook (onbewust) meeneemt is je oude pijn. Een stapeltje negatieve ervaringen dat je opgedaan in het verleden. Wedden dat je die hebt opgedaan als kind, in deze familie?

Alle opgeslagen oude pijn vormt samen, zoals spiritueel leraar Eckhart Tolle het noemt, je pijnlichaam. Dat is een semi-autonoom energieveld; met jou verbonden, maar lijkt ook wel los van je te kunnen komen. Als een soort boos/verdrietig monster(tje) dat zich verrekte onaardig en onredelijk gedraagt. Dat monstertje slaapt meestal, tenzij het negativiteit op het spoor komt. Negativiteit dat het herkent uit het verleden. Inderdaad, die van je familie.

En de perverse grap is dat pijnlichamen de hele tijd speuren naar die negativiteit waar ze zich mee willen voeden. Alle. Dus niet alleen die van jou, maar ook die van die zus/broer/vader/tante die je tegenkomt. Al die monstertjes worden dus wakker en beginnen semi-autonoom ontzettend nasty tegen andere monstertjes te doen. Die worden weer bevestigd in de shit waar ze naar op zoek zijn. Sterker nog, ze voeden zich ermee en worden hiervan dus groter en sterker. Voor je het weet loop je op een angstaanjagend monsterball rond, waar de mensen geen spokenmaskers dragen, maar de enge monsters juist maskers van mensengezichten dragen.

 

Aggossie

Wat doe je eraan? Weinig. Het beste dat je kunt doen is het herkennen. Besef je dat je eigen pijnlichaam, zo lang je dat niet geheeld hebt in je eigen tijd of die van je therapeut, kickt op de narigheid van familiefeestjes. Met een beetje geluk lukt het je om je eigen monster in de kooi te houden. En vervolgens kijk je met compassie naar je familie, en denk je bij elke rotopmerking van de ander: ‘aggossie, die zit in zijn pijnlichaam.’ Of: ‘deze opmerking komt niet van mijn broer, maar van zijn pijnlichaam.’ Hierdoor hoeft jouw pijnlichaam niet te reageren met een sneer terug. Zo stop je simpelweg met het voeden van al die pijnlichamen. Inderdaad, makkelijker gezegd dan gedaan, maar zie het als een uitdaging.

 

Familiesysteem

Ook handig om te onthouden, is dat je onderdeel bent van een familiesysteem. Een belangrijk kenmerk van zo’n (familie)systeem is dat alles en iedereen erbij hoort en een eigen plek heeft. Bij veel familiesystemen staan de leden niet op de juiste plek of worden mensen uitgesloten. Ook familiegeheimen en taboes zorgen ervoor dat een familiesysteem uit balans raakt. Natuurlijk kun je dit op een bruiloft of kerstdiner niet effetjes uit de weg helpen. Het is een veel beter idee om dit bijvoorbeeld bij een familieopstelling bij een professional aan te kijken. Maar het helpt in het moment wel om je, daar is hij weer, er bewust van te zijn. Herinner jezelf er telkens aan dat alles en iedereen erbij hoort. Als dat je lukt, word je vanzelf veel mindfuller, kom je meer in het hier en nu, en houd je pijnlichaam min of meer koest.

Dan nog dit: familiebanden zijn mega waardevol. Het kan onwijs leuk zijn om samen te vieren en tradities zijn iets om in ere te houden. En soms is het simpelweg te veel van het goede. Kijk eens hoe je je verjaardag kunt vieren op zo’n manier dat het liefdevol is naar jezelf en naar de ander. Houd een open blik en doe het niet omdat ‘jullie dat nu eenmaal altijd zo doen’. Laat een feestje geen verplicht nummer worden, daar wordt niemand blij van.

 

HUISWERK:

  • Ga eens oefenen met het herkennen van je pijnlichaam. Zit je diep in de negativiteit, in het drama? Zeg tegen jezelf: ‘ik ben niet mijn gedachten en emoties. Dit is mijn pijnlichaam. Ik ga nu weer terug naar mezelf.’
  • Bedenk wanneer je een feestje hebt georganiseerd of wanneer je naar een feestje bent geweest omdat je je verplicht voelde. Hoe was dat? Hoe liefdevol was het voor jezelf en voor de ander? Hoe kan je dat de volgende keer beter doen?

 

MEER LEZEN:

Eckhart Tolle, De kracht van het nu

Els van Steijn, Vind je plek

Over Drees: De liefde is niet statisch, maar eerder ‘work in progress’. Een werkwoord, zoals ‘lieven’ Ik lief, jij lieft, wij lieven. Drees probeert de liefde in de praktijk te brengen met haar vier kinderen, met haar man Floris, en met zichzelf. Oh ja, en in haar werk als journalist, sexual healing coach en vrouwencirkelhoedster, maar ook in de supermarkt of op het schoolplein. Soms gaat het moeiteloos, maar poeh, soms is het serieus hard werken, dat lieven.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?