Vanochtend fietste ik door het dorp, toen ik zag dat sommige bomen hun bladeren al los beginnen te laten. We mogen nog even van de zomer genieten. Maar dan komt de tijd dat de zomer het huis stilletjes verlaat, en de herfst op de deur klopt.
Met de wisseling van het seizoen verandert de natuur aanzienlijk. Alles ondergaat een transformatie en de kleurrijke pracht van de zomer maakt plaats voor een heel ander landschap. De warme zomerwind maakt plaats voor een koelere bries, nieuwgeboren dieren groeien op en de bomen laten hun bladeren los. De voedingsstoffen verlaten de bladeren, ze veranderen van kleur en uiteindelijk vallen ze op de grond. Toen ik zag dat de eerste bomen hun bladeren begonnen los te laten, bedacht ik me dat die bomen ons veel kunnen leren over loslaten.
Mensen vinden het vaak niet eenvoudig om los te laten. Dat kan over grote dingen gaan of over kleine dingen. Misschien moet je loslaten dat je niet meer zo jong bent, dat je vriend(in) het echt heeft uitgemaakt, een studiekeuze niet bij je past, of dat je hond is overleden. Loslaten betekent dat je niet meer vecht tegen het onvermijdelijke. Het mag er zijn. Bomen geven hier een meesterlijk voorbeeld van. Stel je voor dat een boom moeilijk zou doen over de bladeren die uitvallen. Maar iedere seizoenswisseling laten de bomen hun bladeren weer los, en iedere seizoenscirkel heeft een eenvoud en pracht over zich.
Mensen hebben vaak meer moeite met het laten gaan van zaken waar ze aan gehecht zijn. Soms is het echter niet meer mogelijk, functioneel of gezond om vast te blijven houden aan iets wat beter losgelaten kan worden. Loslaten, hoe doe je dat eigenlijk? Hier zijn wat praktische tips om het loslaten makkelijker te maken.
1. Zie de situatie voor wat het is.
Je kunt niet loslaten als je ontkent dat een situatie het geval is. Als je durft te erkennen dat iets echt is gebeurt, dat de realiteit is wat het is, dan komt er ruimte vrij om los te laten.
2. Een ritueel
Soms kan een ritueel helpen om los te laten. Een brief schrijven aan degene die je niet los kan laten en die brief vervolgens verbranden, of een kleine gedenkceremonie kan heel veel helpen om iets een plekje te geven. Je kunt hier zo creatief mee zijn als je zelf wilt.
3. Pak je leven weer op
Waar haal je plezier uit? Wat vond je vroeger ook altijd al leuk om te doen? Uiteindelijk gaat het leven door, en het leven gebeurt nu, niet in het verleden. Dat betekent niet dat je nooit meer stil hoeft te staan bij hetgeen je los wilt laten. Het kan juist heel fijn zijn om een moment te nemen om echt stil te staan bij wat je loslaat. Daar kun je soms even de tijd voor nemen, en intussen pak je je leven weer op. Doorgaan met je leven door je passie en interesses te volgen is een hele krachtige manier om los te laten.
Wanneer bladeren hun voedingsstoffen verliezen, treedt er een bijzonder proces op. De bladeren veranderen en de meest wonderlijke kleuren verschijnen aan de bomen. In het proces van loslaten ontstaan er de meest wonderlijke patronen en kunstvormen. Loslaten kan moeilijk zijn, maar als we alert zijn is er zelfs in het proces misschien nog schoonheid te vinden.
Wat heb jij losgelaten in je leven? Wat heeft je daarbij geholpen?
Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.
Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?
Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️