Poort naar verbondenheid

Psychedelische drugs zijn vandaag de dag een hot topic. Ze worden steeds vaker in klinische studies onderzocht, en de psychiatrische wereld raakt steeds meer onder de indruk van de resultaten. Maar wat zijn het eigenlijk? En wat voor nut kunnen ze hebben in ons leven?

 

Psychedelica vallen onder de categorie bewustzijnsveranderende drugs. Voorbeelden hiervan zijn truffels, LSD, peyote of ayahuasca. In tegenstelling tot stimulanten zoals XTC of downers als alcohol, brengen ze geen euforie of juist verdoving tot stand. In plaats daarvan veranderen ze ons bewustzijn op een grondige manier. We gaan ervan trippen. Ze leiden bijvoorbeeld tot visuele veranderingen, waarbij we geometrische patronen kunnen zien in onze binnen- (en soms buiten) wereld. Daarnaast kunnen we in contact komen met entiteiten zoals elfen, mythische wezens, clowns, engelen, demonen, sjamanen, en nog veel meer.

 

Psychedelica hebben de potentie om ons diep in contact te brengen met onze emoties, soms zelfs met gevoelens of gebeurtenissen die we allang vergeten waren. Hierin ligt de helende kracht van psychedelica, want ze openen deuren naar ons onbewuste waar we normaal niet altijd bij kunnen. Op die manier hebben we de mogelijkheid om trauma’s, belemmeringen of conflicten te verwerken. De meest bijzondere eigenschap van psychedelica is misschien wel dat ze de gebruiker in een staat van eenheid kunnen brengen, ook wel mystieke ervaring genoemd. In dit eenheidsbewustzijn ervaar je jezelf niet meer als gescheiden van de wereld, maar als intrinsiek deel van alles. Je voelt dat je geen afgescheiden mensje bent tegenover een grote werkelijkheid, maar de werkelijkheid zelf die zichzelf door jouw systeem ervaart. Veel mensen omschrijven dit als een ervaring van het heilige.

 

Op die manier kunnen psychedelica ons laten zien hoe verbonden we zijn. Je zou je af kunnen vragen hoe het mogelijk is dat psychedelica dit laten zien, maar een betere vraag is hoe het mogelijk is dat je dit niet altijd ziet. De wetenschap leert ons immers dat de wereld een groot verbonden geheel is, er zijn geen afgescheiden gebeurtenissen. De fysicus Carl Sagan zei al dat mensen sterrenstof zijn. De materie waar we uit bestaan is dezelfde materie waar miljarden jaren geleden al sterren van gevormd waren.

 

Uit onderzoek is gebleken dat psychedelica ons Default Mode Network (DMN) minder actief maken. Dit is het netwerk dat bedreigingen registreert, en gaat gepaard met het stemmetje in je hoofd dat altijd aan het praten is. “Doe ik het wel goed?”, “Wat vinden ze van mij?”, “Gaat het wel goed komen?”, en vele andere gedachten die ons op dagelijkse basis lastigvallen hebben we aan het DMN te danken. Wanneer dit stemmetje stilvalt, is er stilte, en valt het filter tussen onszelf en de wereld weg. Dit is waarom niet alleen psychedelica het DMN minder actief maken, maar ook praktijken als mindfulness en meditatie. Door in het moment te leven en aandacht te hebben voor wat er nu gebeurt, krijgt het stemmetje in je hoofd geen kans om je een geïsoleerd individu in een grote wereld te laten voelen. Dan komt er ruimte voor verbondenheid, de verbondenheid die er altijd al is maar overschreeuwd wordt door het stemmetje in ons hoofd.

 

Psychedelica kunnen ons leren dat we al verbonden zijn, dat we een intrinsiek deel van de werkelijkheid zijn. Hiermee wil ik je niet aanmoedigen om in je eentje met psychedelica te gaan experimenteren. Ondanks de potentie van psychedelica zitten er ook risicofactoren aan die veel groter worden als je het niet onder toezicht in een veilige gecontroleerde omgeving neemt. Waar ik je wel toe wil aanmoedigen is om het stemmetje in je hoofd wat minder serieus te nemen, en je aandacht in het moment te verplaatsen. Dit moment is de poort naar verbondenheid.

 

Wat is er, recht voor je neus? Kun je merken dat er ruimte voor verbondenheid komt als je je volle aandacht richt op wat er nu is? Zou je hier vaker de tijd voor kunnen nemen?

Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?