Leven zonder hoofd

Mensen van alle tijden en plaatsen hebben zich verwonderd over het enorme mysterie van het bestaan. Misschien heb je zelf weleens een moment gehad dat het complete mysterie, het ongelooflijke wonder van alles zich aan je openbaarde. Op die momenten vallen je gedachten vaak even weg en blijft er alleen maar verwondering over.

Soms is zo’n moment zo intens dat mensen spreken over een spirituele ontwaking, een opening naar de mysterieuze eenheid van het bestaan. Een van de zaken die altijd benadrukt wordt binnen mystieke en spirituele stromingen is dat het bestaan niet gegrepen kan worden, niet in concepten of theorieën gevangen kan worden. Er kan alleen naar gewezen worden. Je gedachte over de wereld is immers niet de wereld zelf, en de theorie die je hebt over het heelal is niet het heelal. Gedachten kunnen heel behulpzaam zijn, maar we moeten niet vergeten dat ze niet hetzelfde zijn als dat waar ze naar wijzen.

In mijn eigen praktijk wijs ik graag op verschillende manieren naar het totale mysterie van alles. Er zijn heel veel verschillende manieren om hiernaar te wijzen. Al die manieren zijn bedoeld om je voorbij de rivier van concepten en gedachten te brengen naar een zee die oneindig veel mooier en mysterieuzer is. Het zijn eigenlijk wegwijzers. Onlangs kwam ik op een interessante wijzer. Deze manier om naar dit enorme mysterie te wijzen heet de hoofdloze weg. Het is heel praktisch. Je kunt het nu proberen. Het gaat als volgt:

  1. Je kunt met je vinger naar een bepaald object in je omgeving wijzen. Het maakt niet uit wat voor object het is. Als je zo kijkt naar het object waar je naar wijst kun je opmerken dat dit object een bepaalde vorm en een bepaalde kleur heeft.
  2. Draai je vinger nu om en wijs naar je eigen gezicht. Je zult alleen merken dat er geen gezicht, geen hoofd is. Waar wijs je naar?

Als je dit experiment probeert, zul je merken dat de vinger die naar jezelf wijst niet naar een object wijst. In plaats daarvan wijst die vinger naar een enorme openheid, een grenzeloze ruimte van waaruit alles verschijnt. Die ruimte ben je zelf. Vanuit die ruimte zie je bijvoorbeeld je eigen handen, je lichaam, je voeten. Je eigen hoofd zie je nooit, daarom heet dit de hoofdloze weg. Alles wat je ziet wordt waargenomen vanuit een enorme ruimte, een enorme openheid. In die ruimte verschijnen al je zintuiglijke indrukken, je gedachten en gevoelens. Boeddha noemde dit leegte, en misschien verwees Jezus ernaar toen hij zei dat het koninkrijk van God in ons is. Hoe je het ook wilt noemen, het is een enorm mysterie. En het mysterie ben je zelf.

Kende je dit al? Wanneer heb je dit eerder ervaren?
Is dit de eerste keer en mocht je er meer over willen weten, neem dan zeker contact met me op!

 

 

Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?