Naastenliefde #1: De basis

De basis – begin bij jezelf

Naastenliefde, duh. Het klinkt zo mooi en vanzelfsprekend. Maar in het echte leven blijkt het soms een flinke klus. De hele dag door gebeuren er dingen die je zomaar van je schattige hartjesregenboog af kunnen sleuren. Een kind dat krijst, een automobilist die je in de berm drukt, je collega die je niet laat uitpraten… Hoe blijf je liefdevol naar de ander, als jij wordt getriggerd?

In deze mini-cursus leer je omgaan met lastige situaties terwijl je zelf je liefdevolle Ikje blijft.
Fijner voor de ander, maar ook voor jezelf.

 

De basis van naastenliefde

In deze basisles ga je niet kijken naar de ander, maar naar jezelf. Want, het klinkt misschien een beetje flauw, maar om naastenliefde te kunnen voelen en uiten, heb je toch echt jezelf nodig.

Je kun alleen je eigen gevoelens en acties beïnvloeden, niet die van anderen. Echt niet. Als een ander vervelend tegen je doet, kun je daar natuurlijk op reageren, maar dat garandeert niet dat a. dat gedrag van die ander verandert, en b. dat jij je ineens fijn voelt. Gelukkig is er een stappenplan om je eigen emoties te reguleren. Nadat je dit doorlopen hebt, kun je je tot de ander richten.

 

Stappenplan om liefdevoller te kunnen reageren:

Stap 1: erken je eigen gevoelens.
Je voelt je helemaal niet liefdevol, maar gestrest/boos/verdrietig. Logisch. Kijk nou toch in wat voor een super-mega-tricky situatie je terecht bent gekomen. Dit heb jij weer! Het liefst zou je heel hard wegrennen, of het uitschreeuwen. Je zenuwstelsel is gespannen en je zit in een vechten-vluchten-bevriezen-respons.

Stap 2: richt je voelsprieten naar binnen.
Stop heel even met je aandacht naar buiten te richten. En neem diezelfde hoeveelheid aandacht en draai hem om, naar binnen. Voel hoe het met jou is. Hoe klopt je hart? Hoe stroomt je bloed? Voel je ergens verkrampingen? Heeft je lichaam nu een impuls waar je gehoor aan kunt geven?

Stap 3: doe wat je nodig hebt.
Voel je de drang om alleen te zijn? Om te dansen? Wil je wat koud water over je polsen laten stromen? Doe! Misschien is het niet per sé het ideale moment om keihard een rockliedje op te zetten en wild mee te headbangen, maar misschien ook wel. Als je impuls is dat je het uit wilt schreeuwen, feliciteer jezelf dan dat je dit weet. In de meeste situaties is daar echter geen ruimte voor. Als je getriggerd raakt door een voordringende klant in de supermarkt of je dreinende kind in de speeltuin bijvoorbeeld. Check bij jezelf of je het uitrazen uit kunt stellen, en maak dan een afspraakje met jezelf dat je dat ook daadwerkelijk doet. Zet een reminder op je telefoon en neem jezelf mee naar een veilige plek om veel herrie te maken en schreeuw het uit. Soms kun je toch nu al doen wat je nodig hebt, maar moet je eerst wat regelen. Zeg bijvoorbeeld tegen je partner dat je vijf minuten voor jezelf neemt. Ga naar de slaapkamer en schreeuw daar in een kussen. Why not?

Stap 4: adem en beweeg.
Wat er ook gebeurt, blijf ademhalen. Dat klinkt als een open deur, maar let er maar eens op. Als we schrikken, zetten we onze adem vaak vast. Laat je adem rustig flowen, diep in je buik. Vooral je uitademing mag je verlengen. Bijvoorbeeld door langzaam uit te ademen terwijl je de klank fffff maakt. Beweeg daarbij je ruggengraat rustig heen en weer, zodat je lichaam in beweging blijft en niet strak wordt.

Stap 5: houd jezelf vast.
Voel je lijf. Bijvoorbeeld door jezelf te omhelzen, of met je handen langs de contouren van je lichaam te strijken of kloppen. Zo kom je weer meer bij jezelf en voel je letterlijk je eigen grenzen.

Stap 6: reflecteer.
Neem aan het eind van de dag een moment om stil te staan bij wat je fijn vond, maar ook wat je lastig vond. Wissel uit met een vriend(in) of partner, houd een dagboekje bij of spreek het in op je dictafoon. Als je woorden geeft aan wat er gebeurd is, lukt het je op een ander moment beter om te reageren op een liefdevolle manier.

Oh ja, als je het gevoel hebt dat dit veel stappen zijn: doe dan minder. Deze stappen zijn allemaal ideeën voor in je gereedschapskist. Jij kiest zelf welke bij je passen. Alleen al doordat je je bewust wordt van dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je stresslevel, zal het zakken.

 

OPDRACHT
Ja, ja. Je krijgt huiswerk.
Koop een leuk dagboek of een schriftje, of maak een mapje in je telefoon waarin je notities kunt schrijven of inspreken over deze cursus. Ga de komende tijd eens opletten welke situaties jou triggeren.
Schrijf op of spreek in:
Wat was de situatie? Welke feiten kun je noemen?
Hoe voelde je je?
Wat voelde je in je lichaam?
Wat was je reactie?
Wat had je nodig?
Kun je jezelf dat nu nog geven?

 

MEER LEZEN:
Op internet kun je heel veel vinden over de polyvagaal theorie, die uitlegt wat er in ons zenuwstelsel gebeurt als we gespannen raken. Bijvoorbeeld hier.

VOLGENDE KEER: naastenliefde in de rij bij de supermarkt.

 

Over Drees: De liefde is niet statisch, maar eerder ‘work in progress’. Een werkwoord, zoals ‘lieven’ Ik lief, jij lieft, wij lieven. Drees probeert de liefde in de praktijk te brengen met haar vier kinderen, met haar man Floris, en met zichzelf. Oh ja, en in haar werk als journalist, sexual healing coach en vrouwencirkelhoedster, maar ook in de supermarkt of op het schoolplein. Soms gaat het moeiteloos, maar poeh, soms is het serieus hard werken, dat lieven.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?