De geest van Pinksteren

Jezus is weer naar de hemel opgestegen. Zoals we met kerst vieren dat Jezus naar de wereld kwam, zo vieren we met Pinksteren dat de Heilige Geest naar de aarde is gekomen. De discipelen hadden hun hele leven aan Jezus gewijd. En nu is hij weg. Misschien vind je dat wel herkenbaar. Soms moeten we vaarwel zeggen tegen iets wat altijd een groot deel van ons leven had uitgemaakt.

Ieder mens moet bepaalde hoofdstukken in zijn leven afronden. Dat kan gaan om een bepaalde levensfase zoals je kinderjaren, het kan gaan om je kinderen die zelf het huis verlaten, of het kan gaan om iets of iemand wat je simpelweg weg is gevallen in je leven Als zo’n bepaalde fase is afgesloten, kan het zijn dat je met een soort leegte blijft zitten. Je leven zag er altijd op een bepaalde manier uit, en nu is alles anders.

Het pinksterverhaal leert dat die leegte niet altijd blijft. Er begon een harde wind te waaien, en plotseling verschenen er vlammen boven de hoofden van de discipelen. De Heilige Geest daalde neer. Je kunt dit op oneindig veel manieren lezen, maar de manier waarop ik het interpreteer is heel praktisch. De leegte blijft niet altijd. Er zal een nieuwe wind van inspiratie gaan waaien, en je zult je oude enthousiasme en passie weer vinden.

Ons woord voor inspiratie komt van het Latijnse woord spiritus, en heilige geest vertaald in het Latijn is spiritus sanctus. Een manier om dit verhaal te lezen is dat spiritus of inspiratie weer neerdaalt op de mensen. Jezus, een figuur die zelf vol was van inspiratie, is er niet meer. Maar de geest van inspiratie zit in ons allen, en ook nadat bepaalde hoofdstukken van ons leven zijn afgesloten is het mogelijk om geïnspireerd te blijven.

Misschien mis je je zorgeloze kinderjaren en ben je bang dat de speelsheid en vrijheid van toen nooit meer terug zal keren. Maar ook als volwassene is het nog mogelijk om speels en vrij door het leven te gaan. Je kindertijd is misschien voorbij, maar dat betekent niet dat je geen dingen meer kunt doen die je als kind ook al leuk vond, zoals voetballen, puzzelen, touwtje springen of stripboeken lezen. Misschien zijn je kinderen uit huis en weet je niet wat je aan moet met die leegte die achter is gebleven. Wat je wellicht zult ontdekken is dat je nu de tijd hebt om te verkennen wat je eigenlijk zelf (of samen) leuk vindt om te doen, om je leven op een nieuwe frisse manier in te richten. De leegte die achterblijft nadat we iets hebben afgesloten is hele vruchtbare grond voor nieuwe ontdekkingen, voor inspiratie en transformatie!

Wat inspireert jou? Hoe heb je nieuwe inspiraties gevonden in je leven?

Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?