Zin in je werk

Iets meer dan een jaar geleden besloot ik om voor meerdere maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in landen als Sri Lanka, India en Indonesië. Ik had mijn studie net afgerond en wilde graag betekenisvol werk doen. Bij de vrijwilligersprojecten kreeg ik de kans om
arme kinderen, tropische dieren en straathonden te helpen. Hoewel het heel mooi was om dit te doen, voelde het ook een beetje alsof ik er vooral was voor mijn eigen ontwikkeling, niet per se voor de projecten zelf.

Ondanks deze enigszins ontnuchterende vaststelling zou ik vrijwilligerswerk zeker aanraden, mits je zeker weet dat het project geen schade berokkend aan dieren of lokale bewoners (dit komt vaker voor dan je zou denken). Toch was vrijwilligerswerk voor mij niet per se de plek waar werk en zingeving samenkomen. Hoe kun je dan wel zingeving in je werk vinden? En waarom zou je
überhaupt zinvol werk zoeken? ‘Werk’ maakt een groot deel uit van ons leven. Het is een activiteit waar je vermoedelijk behoorlijk wat uren van je leven zal spenderen. Om die reden is het ook wel jn als je werk je een bepaalde mate van voldoening geeft, dat er zowel werkplezier als betekenis bij komt kijken.
 
 
Om zingeving in je werk te vinden, is het denk ik belangrijk om te weten wat je passie is, waar je hart sneller van gaat kloppen. Natuurlijk hoeft dit niet meteen één ding te zijn. Sommige mensen weten van kinds af aan al dat ze dokter willen worden, en daar blijven ze hun hele leven bij. Dat is heel mooi, maar voor de meeste mensen is het niet zo duidelijk. Ik ken genoeg mensen die niet per se één passie hebben die ze volledig vervuld. Hun interesses en voorkeuren verspreiden zich simpelweg over een groter gebied, waardoor er niet één ding is dat er echt uitspringt. Hoewel niet iedereen enorm gepassioneerd is over iets specieks, heeft iedereen wel voorkeuren. Iedereen vindt bepaalde zaken nu eenmaal iets interessanter dan andere. Om zingeving en werk te combineren kan het dan ook van pas komen om te weten wat je voorkeuren zijn, wat je aandacht langer vasthoudt. Zo begrens je in ieder geval een of meerdere gebieden.

Een andere manier om te begrenzen wat voor jou zinvol werk inhoudt, is om na te gaan wat je belangrijk vindt. Vrijwel iedereen wordt wel gegrepen door iets wat ze graag zouden willen veranderen. Dat kunnen grote dingen zijn, zoals ongelijkheid, armoede of duurzaamheid, maar het kan ook kleiner zijn. Misschien is het jou opgevallen dat veel ouderen vaak eenzaam zijn, en wil je graag je steentje bijdragen door met eenzame ouderen te gaan werken. Misschien vind jij het belangrijk dat de straten schoon zijn en werk je graag in de buitenlucht, en vind je zo betekenis in een baan als vuilnisman. Als je je passie kunt combineren met dat wat je belangrijk vindt, kun je zingeving vinden in je werk. Hier zijn samenvattend de praktische tips om betekenisvol werk te vinden.
 
1. Doe wat je leuk vindt. Onderzoek wat je passies of voorkeuren zijn, en kijk binnen welk beroepsveld dit tot zijn recht zou komen.

2. Doe wat je belangrijk vindt. Als je echt staat achter de impact die je met een bepaalde baan kan maken, dan zal het ook betekenisvol voor je zijn.


3. Als je kunt combineren wat je leuk én belangrijk vindt, heb je een echte match.

 

Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?