Een speciale Valentijn

Voor de meeste mensen betekent 14 februari maar één ding, namelijk de meest romantische dag van het jaar: Valentijn. Dit jaar vindt er de 14e echter meer plaats dan de viering van de romantiek, want voor de christenen gaat de veertigdagentijd in, of ook wel de vastentijd. Deze tijd staat in het teken van bezinning en voorbereiding op Pasen, waar de opstanding van Christus gevierd wordt.  

Voorafgaand aan de veertigdagen tijd werd en wordt er ook vandaag de dag nog carnaval gevierd, om alles te vieren wat het leven te bieden heeft en nog even los te kunnen gaan voordat de tijd van vasten en gebed ingaat. Het overgrote deel dat vandaag carnaval viert laat dat vasten en gebed liever links liggen en geniet dankbaar van een paar extra feestdagen. 

Modern vasten 

Hoewel er vroeger veel strenger gevast werd tijdens de veertigdagentijd, zijn er vandaag de dag ook nog mensen die het doen. Vasten houdt in dat je bewust minder of zelfs vrijwel niet meer eet, zodat je ontvankelijker wordt voor de liefde van God. 

Tegenwoordig valt er echter meer onder vasten dan slechts voedselonthouding. Het kan ook door bewust minder tijd op je telefoon door te brengen, een bijbeldagboek bij te houden, geen alcohol meer te drinken of te minderen met roken. Het idee hierachter is dat er meer ruimte voor bezinning of gebed vrijkomt door een bepaald deel van je leven hier vrij voor te maken. Tijd die we normaal spenderen aan sociale media kan nu bijvoorbeeld gewijd worden aan meditatie of het lezen van spirituele of religieuze teksten.  

Het heilige benaderen 

Dat is echter maar één kant van het verhaal. Door de eeuwen heen hebben mensen allerlei manieren bedacht om het heilige te benaderen. Gebed, meditatie, contemplatie, herhaaldelijk zingen, de woestijntocht en geestverruimende middelen zijn hier een aantal voorbeelden van. Deze praktijken hebben allemaal hetzelfde doel: het veranderen van onze bewustzijnstoestand, zodat onze geest ontvankelijk wordt voor iets heiligs.  

Het zal misschien niet verbazen dat voedselvermindering (vasten) één van de manieren is om je bewustzijnstoestand te veranderen. Tijdens het vasten, intense meditatie of een tocht door de woestijn ervaart het lichaam stress, en dat activeert een serotonine receptor in het brein, de 5h2a receptor.  

Uit recent onderzoek blijkt dat deze receptor samengaat met veranderde bewustzijnstoestanden. Door te vasten of urenlange yoga kunnen we onze fysiologie dus als het ware ‘hacken’, zodat er deuren in onze geest geopend worden die gewoonlijk gesloten blijven. Vermoedelijk is dit ook de reden dat religies wereldwijd dezelfde praktijken zoals vasten, gebed en contemplatie hebben ontwikkeld.  

Wat je kunt doen 

Wat betekent dit nu praktisch?  Het betekent dat je eigenlijk op twee manieren kunt vasten. Je kunt vasten door iets in je leven wat te minderen, of het nu eten of sociale media is. Hierdoor kun je bewuster bezig zijn met datgene waarop je wilt bezinnen. Een tweede manier van vasten is door het op een intense en langdurige manier te doen, zodat je lichaam en geest daadwerkelijk open gaan staan voor openbaringen die je gewoonlijk niet zou ontvangen. Maar: als je daarin geïnteresseerd bent zou ik je wel aanraden om daar niet op eigen houtje mee te experimenteren, maar een kloosterorde of retraite te volgen die zich hierin specialiseert.  

Ben jij van plan te vasten in de veertigdagentijd? Hoe ga je dat doen?  

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?