Hoe kom jij bij zinnen?

Volgens sommige historici zijn we een nieuwe revolutie ingegaan. Waar onze voorouders de agrarische en industriële revolutie doormaakten, zitten we momenteel in de digitale revolutie. Dat betekent ook dat we de eerste mensen ooit zijn die zoveel informatie op zich af krijgen. Apps, websites, databases, sociale media, reclames, stuk voor stuk dragen ze informatie op ons over. Dat maakt ons leven een stuk complexer, want onze aandacht wordt constant naar verschillende informatiebronnen getrokken.

Online platformen voeren een onderlinge strijd om onze aandacht, want het platform dat onze aandacht het meest succesvol weet op te slokken verdient het meeste geld. Grote technologische bedrijven maken dan ook gebruik van neuromarketing. Dit is een nieuw en vrij onethisch vakgebied dat onderzoekt op welke manier de menselijke hersenen het meest effectief beïnvloed kunnen worden door digitale media.

Door al die zorgvuldig gekozen afleiding is het heel makkelijk om te vergeten dat het leven uiteindelijk niet op een scherm plaatsvindt. Het is daarbuiten. Als we niet op onze schermen gefixeerd zijn hebben veel mensen echter weinig ruimte meer over voor de schitterende wereld waar we deel van uitmaken. Buiten de digitale wereld is er immers altijd nog onze mentale wereld van gedachten en zorgen die onze aandacht opslokt. Hierdoor kunnen we ons ver van onszelf verwijderd voelen, niet verbonden, niet helemaal bij zinnen. Daarom is bezinning een belangrijk thema om te overdenken. Volgens het woordenboek is bezinning hetzelfde als tot besef komen, of ook wel een terugkeer van bewustzijn. Als we niet tot zinnen komen, blijven we altijd afgeleid door alle externe en interne prikkels. Maar als we niet afgeleid zijn kunnen we terugkomen bij onszelf, en met onze volle aandacht genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Wat kun je doen om bezinning een plaats in je leven te geven?
Hieronder wil ik je graag twee praktische tips geven om tot zinnen te komen.

Meditatie
Dat klinkt heel serieus en voor velen misschien wat zweverig. Maar in feite is het niets anders dan simpelweg de tijd te nemen om met jezelf te zitten. Dat hoeft niet onder begeleiding van een goeroe of met brandende kaarsen. Je kunt simpelweg wat tijd vrijmaken om in stilte te zitten (en je telefoon even weg te leggen). Het punt van meditatie is niet om te stoppen met denken, maar om de gedachten te observeren zoals je
vallende bladeren of regendruppels zou observeren. Zodra je je gedachten kunt bekijken, val je er niet meer mee samen, je ziet ze komen en gaan net als alle andere fenomenen. Dat kan heel bevrijdend zijn, want met het besef dat je niet samenvalt met je gedachten, komt ook ruimte vrij. Ruimte om je lijf te voelen, om jezelf te observeren en tot rust te komen.

Natuurwandeling
Weinig zaken kunnen ons zo tot rust brengen als de natuur. Een wandeling in de natuur is dan ook een absolute aanrader als je weer wat bij zinnen wil komen. De natuur heeft geen oordeel over je, de natuur probeert je geen nieuwe producten aan te smeren, de natuur is daar simpelweg. Tijdens het wandelen kan je je aandacht eens verleggen naar alle verschillende kleuren die je ziet, de geuren die je ruikt, de geluiden die je hoort. Door zo aandachtig aanwezig te zijn kun je voelen hoe verbonden je bent met die natuur. Zo kun je echt terugkomen bij jezelf.

Speelt bezinning een rol in jouw leven? Hoe kom jij bij zinnen?

Over Gerlan: Met een goede dosis nieuwsgierigheid en een vlotte pen nodigt Gerlan je uit om met een frisse en open blik naar de wereld te kijken. Naast zijn schrijfwerk is hij startend therapeut, waar hij in zijn praktijk veel aandacht besteedt aan zingevingsproblemen. Je kunt een kijkje nemen op www.zingevingenvrijheid.nl.

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?