Expositie verbinding

Waarom fascineert verbinding jou als kunstenaar?
Ik vind het fantastisch om te zien wat er gebeurt als mensen verbinden door creativiteit. Door middel van creativiteit kun je angsten en onzekerheden loslaten. Het is kwetsbaar zijn op een veilige manier. Prettig verdwalen met een kwast in je hand. Door wat je maakt kun je die kwetsbaarheid laten zien. Dat kun je doen met tekenen, schilderen, maar ook met tekst of fotografie of zelfs met punniken. Er komen dingen naar boven, die je gewoon nooit eerder hebt gezien. Dat is waanzinnig. Het kan ook zo zijn dat je herkent wat je maakt. Dat is ook een geweldige trip. Creativiteit is voor mij overal. Vanuit creativiteit kun je verbinden, omdat er geen regels gelden. Geen moraliteit. Goed slecht blend lekker als aquarel verf’.

Wat betekent dit voor waar we onze ‘zingeving’ zoeken?
Zingeving heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor mij betekent zingeving het kunnen loslaten van de verwachting van een ander. Je geest is dan vrij en dan komt de zingeving vanzelf wel.

Waarom is het zo moeilijk om er een echt gespreksonderwerp van te maken en echt verbinding aan te gaan?
Verbinding maken kan eng zijn, omdat er altijd in zo’n proces de angst op de loer ligt voor afwijzing.

Je hebt een nieuwe expositie verbinding waaruit is deze expositie uit ontstaan?
Op mijn atelier aan de Rijnlander weg in Hoofddorp, heb ik het afgelopen jaar werken gemaakt met als thema verbinding. Een thema wat in deze tijd van polarisatie helaas maar al te goed past. Gaandeweg mijn creatieve proces ontstond het idee om mijn thema verbinding te verbreden. Hiervoor zocht ik contact met acht dichters. De dichters maakten ieder een gedicht bij een door mij aangereikt schilderij. Het verbinden van deze twee kunstvormen heeft het thema verbinding nog meer diepgang, glans en kracht gegeven’.

Door een QR code zijn met je mobiele telefoon de gedichten bij het schilderij te lezen. Graag nodig ik iedereen uit voor mijn tweede tentoonstelling in CoCo-Mat, die nu t/m maart 2024 te zien zal zijn op Overtoom 89 in Amsterdam. Er zal in Maart ‘24 een eindfeestje zijn, waarvan u nog bericht krijgt. CoCo-Mat is de hele week en zaterdag open.

Lieve groet, Vita Joy Bresser

Instagram @artbyvie

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?