In hoeverre bepaalt jouw omgeving je denkbeelden?

Met een Amerikaanse vriend sprak ik laatst over hun komende presidentsverkiezingen. Hij komt uit de buurt van Washington D.C. en groeide daar op in een megachurch. Ik viel bijna van m’n stoel toen hij vertelde dat hij zowel in 2016 als 2020 op de vorige president had gestemd.

Maar toen ik van de verbazing bekomen was, begreep ik hem eigenlijk steeds beter. Want wat jij vindt of hoe jij denkt wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door je achtergrond. Je familie, vrienden, woonplaats, opvoeding – allemaal belangrijk. Voor mijn vriend was het vanzelfsprekend om op Donald Trump te stemmen.

Nu is het heel makkelijk om deze vriend af te branden en voor de helderheid: het gaat me helemaal niet om iemands politieke voorkeur. Maar ik vroeg me wel af: hoe zit dat eigenlijk met mij? Veel van mijn vrienden zijn wit, theoretisch opgeleid en hebben vergelijkbare (geloofs)overtuigingen. In hoeverre zit ik niet ook in zo’n bubbel? Het is zo comfortabel om vooral mensen om je heen te verzamelen die hetzelfde denken, stemmen en vinden als jij.

En hoe zit het eigenlijk met jou? Het zou heel goed kunnen dat jij totaal niet meer zo denkt als toen je opgroeide. Misschien heb je zelfs wel totaal andere keuzes gemaakt dan je ouders, vrienden of familie. Maar bedenk wel: ook in Amsterdam bevind je je voor je het weet in een bubbel.

Dus – en ik zeg het ook tegen mezelf – stap bij tijd en wijle uit die bubbel. Hoe? Simpel: door juist ergens binnen te stappen waar je zéker weet dat je niet alleen maar gelijkgestemden tegenkomt.

En mijn vriend uit de VS? Hij biechtte op dat hij telkens veel moed moest verzamelen voordat hij kon delen dat hij op Trump gestemd had. Maar hij heeft ons het goede voorbeeld al wel gegeven: hij was zijn Amerikaanse bubbel uitgestapt.

Wat ga jij doen om eens uit je bubbel te komen? Laat het ons weten via info@holyhub.nl.

hermen-holy-hub

Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze aan hermen@holyhub.nl.

Wil je verder lezen?

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required