Wat wijs jij als heilige plek aan?

Vorig weekend was ik op stedentrip in de Belgische stad Gent. Een prachtige plek trouwens en een aanrader als je er nog niet geweest bent. Zoals zo vaak tijdens vakanties of stedentripjes stapte ik vanwege een beroemd kunstwerk een katholieke kerk binnen: de Sint-Baafskathedraal. Daar hangt namelijk het kunstwerk De aanbidding van het Lam Gods door de gebroeders Van Eyck. En ik was ook zeker onder de indruk. Het voelde echt als een heilige plek – en als een heilig kunstwerk.

Tegelijk realiseerde ik me ook direct: tijdens zo’n stedentrip ben ik in zo’n kathedraal te vinden. Vooral vanwege de pracht en praal. Maar: er zijn zoveel plekken waar we níét naar binnen stappen. Ik moest terugdenken aan mij studietijd. Vanuit mijn opleiding bezochten we in Rotterdam destijds in één weekend een moskee, een boeddhistisch meditatiecentrum, een hindoeïstische gebedstempel en meer. Elke geestelijke of betrokkenen daar stond ons steeds uitgebreid te woord. We kregen bovendien alle ruimte om vragen te stellen. Een ervaring om te koesteren.

Wij mensen zijn zo vaak geneigd om bij het bekende te blijven. Daarom ben ik sindsdien die ene keer bijvoorbeeld nooit meer in een moskee geweest. We blijven binnen onze kaders en bekende plekken. Maar als we goed om ons heen kijken zien we zoveel ‘heilige’ plekken. Dat kan een religieus gebouw zijn, maar ook een monumentaal pand. Voor mijn part een pittoreske bruine kroeg. Het gaat erom wat jij als ‘heilige’ plek aanwijst. En laat het niet bij aanwijzen blijven – stap er dan eens naar binnen. Ik heb het ook tegen mezelf. Ontsnap uit de drukte en neem even de tijd om deze plekken eens wat beter te bestuderen.

Zal het ook voor jou een ervaring worden om te koesteren? Die kans zit er dik in.

Heb jij een leuke tip voor meer heilige plekken? Tip ons via info@holyhub.nl.

hermen-holy-hub

Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze aan hermen@holyhub.nl.

Wil je verder lezen?

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required