Wat offer jij op voor je idealen?

Een zonnige vliegvakantie naar Mexico, je favoriete burger bij een fastfoodketen of de droomauto waar je hard voor hebt gewerkt. Spullen en ervaringen waar je optimaal van geniet, maar misschien niet passen binnen het kader van je idealen. Op dat moment weet je dat je iets moet opofferen. Wat offer jij op voor je idealen?

 

Kleine stappen

Lisa Jansen adviseert in haar boek ‘Laat je horen’ om eerst op kleiner niveau impact te maken. “Je kunt niet alle problemen van de wereld tegelijkertijd op je schouders nemen. Je mag keuzes maken in waar je het grootste gedeelte van je aandacht aan besteedt.” Kies dus één ideaal waar jij je druk om maakt en ga hier op je eigen manier mee aan de slag. Kleine stapjes dus. Denk aan je directe omgeving, daarin kun je veel gemakkelijker een verschil maken. Pak eens vaker de fiets, gebruik plantaardige melk in je koffie of ga eens naar de kringloop voor nieuw servies.

 

Doe wat je kunt

In de Bijbel zijn veel verhalen te vinden over het maken van offers, groot en klein. Marcus 12 vertelt over de arme weduwe en de tempel. Jezus zit in de tempel en kijkt naar mensen die geld in de geldkist doen. Rijke mensen uit de omgeving komen grote bedragen geven aan de tempel. Hij ziet ook een arme weduwe, die twee kleine muntjes geeft.

De twee muntjes van de weduwe stellen niets voor als je ze vergelijkt met wat de rijke mensen geven. Maar volgens Jezus zijn ze meer waard dan alle grote offers bij elkaar. De rijke mensen geven van wat ze overhebben – hun leven verandert niet door wat ze weggeven. De arme weduwe moet kiezen: ze kan een maaltijd voor zichzelf kopen óf haar geld aan de tempel geven.

Waar het om gaat is dat je je bijdrage doet met je hart, omdat je erin gelooft. Ook als is het in feite maar iets kleins.

 

Idealen delen

Filosoof Karl Popper schreef en sprak over piecemeal social engineering. Dit houdt in dat je tijdens het zetten van kleinere stappen (die je ook weer terug kan draaien) constant in gesprek blijft met anderen. Door dat gesprek gaande te houden, laat je anderen meedenken en probeer je nieuwe dingen uit. Een buurttuin beginnen bijvoorbeeld, of plantaardige recepten uitwisselen. Je bent samen actief bezig met idealen, wat ook weer motiveert.

 

Groter ideaal

Je werkt uiteindelijk naar een groter ideaal toe. Toch moet je oppassen dat je je niet blind staart op een ideaal in de toekomst. Door jezelf blind te staren, mis je wat er om je heen gebeurt. En volgens filosoof Albert Camus is dat het niet waard. Je wilt leven voor je idealen; niet ervoor sterven. Wil jij financiële onafhankelijkheid? Stort je dan niet compleet in je werk. Zo vergeet je de mensen om je heen en verwaarloos je je omgeving. Offer je niet onbewust compleet op voor dat ene grote ideaal.

Hoe ga jij aan de slag met jouw idealen?

Over Leanne: “Spiritualiteit en zingeving is alleen voor zweverige en oude mensen, dat was vroeger mijn eerste gedachte. Het toegankelijk maken van deze bronnen is daarom mijn doel. Bij Holy Hub hoop ik iedereen te enthousiasmeren met wat wij doen en waar wij voor staan.” 

Wil je verder lezen? 

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required