“Afhankelijk zijn is soms spannend, maar het heeft veel van mijn relaties verdiept.”

De 40-dagen tijd is aangebroken. In deze serie interviews gaan we op zoek naar de betekenis van de waarden afhankelijkheid, opoffering en vergeving. Wat betekenen ze in deze tijd? Wat gebeurt er als je een van die waarden in de praktijk brengt? Vandaag spreken we Anne-Claire Meijer, die bij De Kwekerij werkt: een bloeiplek voor studenten en young professionals. Wat betekent afhankelijkheid voor haar?

 

Kun je iets meer vertellen over de rol die geloof in je leven speelt?

‘Ik ben gelovig opgevoed en mijn ouders zijn kerkplanters, dus dat heb ik altijd wel meegekregen. Maar toen ik wat ouder werd ben ik zelf ook op zoek gegaan en heb ik veel vragen gesteld. Wel denk ik dat een bepaald basis level altijd wel stabiel is gebleven. Ik geloof dat God goed is, dat hij een liefdevolle vader is die om ons geeft en dat er een hemel is. Daar houd ik me aan vast. Maar verder kan het qua geloof nog best wel op en neer gaan. Het is afhankelijk van de gesprekken die ik voer en ik of ik me gevoed voel, bijvoorbeeld door deel te zijn in een kerk.’

Inmiddels is de 40-dagen tijd begonnen: de 40 dagen (de zondagen zijn uitgezonderd) voorafgaand aan Pasen. Veel Christenen staan dan stil bij de betekenis van het Paasverhaal. Hoe beleef jij die periode?

‘Ik doe er niet per se heel veel mee. Wel wil ik wat minder tijd aan social media besteden. Ik ben nog aan het bedenken hoe ik dat precies ga invullen. Social media geeft veel ruis. Ik ben daardoor ook eerder geneigd om me met anderen te vergelijken. Je ziet alleen de hoogtepunten van anderen, terwijl je het onderliggende verhaal niet kent. Zo zie je niet hoe hard iemand heeft gebuffeld voor die propedeuse of dat diploma. Ik begin m’n dag liever met een kop thee en een tekst om te overdenken. Dat helpt me om toe te leven naar Pasen.’

En hoe doe je dat dan? Toeleven naar Pasen?

‘Ik vind het mooi om in die periode met thema’s als vergeving en rouw bezig te zijn, en uiteindelijk ook hoop. In de 40-dagen tijd staat de kwetsbare kant van Jezus en God centraal, dat raakt me. De afhankelijkheid van Jezus komt ook naar voren in die verhalen. Dat vind ik ook mooi, omdat ik zelf ook heb ervaren dat het goed is om je afhankelijk op te stellen. Waar ik vroeger al vrij jong een ‘zelfstandige tante’ was, aldus m’n vader, merk ik nu dat ik qua emotionele steun best afhankelijk ben van m’n omgeving. Dat vind ik niet iets ergs, integendeel.’

In de huidige maatschappij is de tendens toch vaak om onafhankelijk te zijn en om jezelf te kunnen redden. Hoe zie jij dat?

‘Ik denk dat ik ergens wel de wens had om zo onafhankelijk mogelijk te zijn, omdat het je minder kwetsbaar maakt. Maar ik ben wel regelmatig afhankelijk qua emotionele steun voor hoe ik in mijn vel zit. Dat maakt dus heel kwetsbaar. Dat je denkt: als dit wegvalt, hoe los ik het dan op?’

Wat maakt afhankelijk zijn dan toch waardevol voor jou?

‘Het heeft ook wel hele mooie situaties opgeleverd. Als ik iemand heel hard nodig had of iemand mij heel erg nodig, en je kunt er in zo’n situatie voor elkaar zijn, dan verdiept dat je relatie. Ik vind het heel waardevol hoe veel van mijn relaties verdiept zijn doordat ik soms niet anders kon dan me afhankelijk opstellen.’

In Johannes 11 is Jezus ook afhankelijk. Daarin is Lazarus, een goede vriend van Jezus, overleden. Jezus vertrouwt God volledig en weet dat hij zonder hem niets kan. Hoe kijk je daarnaar?

‘Ik vind het heel erg mooi dat zelfs Jezus dat vertrouwen op God heel erg nodig had en dat hem dat dan kracht geeft. Hij gelooft op basis van vertrouwen. Dat vind ik inspirerend. Dat je weet: God is er, en hij laat me niet in de steek.’

Voel je dat zelf ook zo?

‘Niet altijd. Als kind dacht ik vaak: als u er bent, laat er dan nu een engel in m’n kamer komen. Nou, ik heb nooit een engel gezien. Maar later ben ik meer gaan ontdekken van de verschillende manieren waarop God zichtbaar wordt. Nu zie ik dat in relaties, in mensen om me heen, in kleine knipoogjes van boven. Voor mij helpt het om te bedenken dat alle zegen in mijn leven, al het goede wat ik ontvang, van God afkomstig is.’

Heb je daar een voorbeeld van?

‘Ik zat een tijd in een relatie waarin veel liefde was, maar ook veel worsteling. Na vier jaar kwam er een eind aan die relatie. Daarna ben ik veel afhankelijk geweest van mensen om me heen. Dat was een moeilijke tijd, maar het heeft me ook veel dichter bij mijn familie gebracht. Ik heb veel goede gesprekken gehad en ben een paar dagen bij mijn oma gaan logeren. Sindsdien hebben we echt een veel betere band: nu doen we zelfs elke week Bijbelstudie samen. Ik leer veel van haar levenservaring en wijsheid. Maar zij roept ook regelmatig: ‘Oh, zo heb ik er nog nooit naar gekeken!’ Dat zie ik wel echt als een zegen die van God komt.’

Wat bijzonder dat jullie dat doen! En vind je het dan nu makkelijker om afhankelijk te zijn?

‘Hmm, ik weet het niet. Ik heb ontdekt dat afhankelijkheid vertrouwen nodig heeft. Als dat vertrouwen en die onderlinge relatie er niet is, vind ik het moeilijker om me kwetsbaar op te stellen. Maar tegelijkertijd, als ik bij De Kwekerij een bloeiklas geef over kwetsbaarheid dient het een hoger doel wanneer ik me kwetsbaar opstel. Dan vind ik het dus belangrijk om het toch te proberen.

Maar het is niet altijd de makkelijke weg. Bij de zoveelste nieuwe hulpverlener vind ik het wel lastig om me kwetsbaar op te stellen. Zeker als ik weet dat het puur een intake is, en ik ze daarna niet meer zie. Zelf heb ik namelijk een burn-out gehad, en daar ondervind ik nog steeds de gevolgen van: ik heb bijvoorbeeld niet het normale energieniveau wat een ‘normale’ leeftijdsgenoot wel heeft. Ik vind het dan ook mooi dat in de Bijbel ook staat dat Jezus huilt, bijvoorbeeld in dat verhaal waarin Lazarus, zijn vriend, overleden is. Die pijn en het verdriet, dat hoort bij het leven en mag er ook zijn.’

Wat raakt je in dat verhaal?

‘Ik vind het een heel rauw verhaal. Volgens mij komt Lazarus met al die doeken nog om zijn lichaam uit het graf. Het is geen Disney verhaal, maar het is echt. Er is veel verdriet voelbaar. En tegelijkertijd is er de hoop wanneer Jezus Lazarus opwekt uit de dood. Hij doet dat omdat hij vertrouwt op God, en omdat hij daar zijn kracht uithaalt. Ik vind het mooi hoe al die verschillende thema’s in dit verhaal samenkomen.’

Wat leert zo’n verhaal jou over afhankelijkheid en kwetsbaarheid?

‘Ik vind het mooi dat Jezus oprecht rouwt. De tegenslagen zijn er dus ook, die horen bij het leven. Die worden niet weggepoetst in de Bijbel. Het leven voor christenen is niet altijd makkelijk, voor niemand trouwens. Maar tegelijkertijd is er de hoop op een nieuwe wereld waarin die pijn er niet meer is. Misschien word ik in dit leven wel nooit helemaal beter, en ervaar ik nooit volledig herstel. Dat is moeilijk om te accepteren.

Maar ik leef wel met de hoop dat ik ooit wel helemaal beter zal zijn. En tot die tijd probeer ik me te richten op de stukjes herstel en de mooie dingen die ik nu al meemaak. Daarin zie ik dat God een levende God is die betrokken is bij mijn leven. Dat zie ik bijvoorbeeld in de gesprekken met mijn oma. Toen mijn relatie uitging was mijn oma een paar jaar daarvoor mijn opa verloren. Over onze worstelingen voeren we hele mooie en bijzondere gesprekken die de generaties overstijgen. Daarin zie ik echt schoonheid en daar put ik hoop en kracht uit.’

40 dagen voor de ander

In deze individu-gerichte tijd maken we ruimte voor het tegenovergestelde: het collectief. Voor afhankelijk durven zijn van anderen. Keuzes maken die niet jezelf maar een ánder verder helpen. Voor het herstellen van relaties in plaats van het accepteren van verwijdering. Dat doen we met artikelen, video’s en interviews. Lees hier verder

Over Rachel: “Ik houd van mooie zonsondergangen, kamperen en lachen tot ik buikpijn heb. Verder houd ik ervan om mijn gedachten over God, geloven en alles daaromheen op papier te zetten en geniet ik ook erg van goede, oprechte gesprekken. Dat vind ik het mooie aan Holy Hub: dat er ruimte is voor zingeving en reflectie in een stad die steeds sneller draait.“  

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required