Zweet als holy water: bidden met je lichaam

Vrijdagochtend even voor tien uur bestijg ik de trappen van een club in Amsterdam-West. Verlopen graffiti en gescheurde posters van feesten lang geleden. Bij binnenkomst klinkt er geen harde beat. De stroboscoop is uit. De verwelkoming is vriendelijk. Veel mensen lijken elkaar te kennen gezien de omhelzingen links en rechts. Ik ben omgeven door sfeervolle plateaus met brandende kaarsen, thermoskannen en zakjes Yogi Tea op het spoelrek van de bierglazen.

Voor het eerst ben ik bij een bijeenkomst van ‘Sweat your prayers’, een vorm van dansmeditatie. Heel iets anders dan stil op een meditatiekussen zitten… Wat heeft dansmeditatie te bieden?

 

Te gast bij Sweat your Prayers

‘Sweat your Prayers’ is een bijeenkomst van 5Rhytms Amsterdam waarbij de deelnemers komen om te dansen, vandaag onder begeleiding van dansdocent Mirjam van Hasselt. In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkelde Gabrielle Roth in Amerika een nieuwe vorm van bewegingsmeditatie: de vijf ritmes. Dit is een vrije dansvorm waarbij je als deelnemers door de vijf ritmes (Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Stilte) geleid wordt. Deze ritmes staan niet los van elkaar maar vormen met elkaar een vloeiende golf. In 1998 beschreef Roth haar visie en ervaring in het boek Sweat your Prayers. Inmiddels zijn er wereldwijd veel mensen die meedoen in deze school van dansmeditatie.

Kort na tienen zoeken de deelnemers een plek op de ruime dansvloer. Over de speakers klinkt de eerste muziek en de geruststellende woorden van docent Mirjam die de rollen van coach en dj mooi combineert: ‘Laat de woorden even rusten. Voel je lichaam.’ Ik laat mij meenemen door de muziek in de eerste ritmes. De meeste aanwezigen gaan al snel op in het dansen en dat helpt mij om mijn zelfbewuste onzekerheid te laten varen en mijn lichaam de muziek te laten volgen.

 

”Je doet gebeden met je lichaam”

Na afloop praat ik door met Mirjam en vraag haar naar Sweat your prayers, de boektitel van Roth en de naam van deze sessie. Wat is de link tussen dans en de wereld van gebeden en spiritualiteit? Voor Mirjam is die link klip en klaar. Ze noemt zweet ‘holy water’ en benadrukt hoeveel spirituele tradities zaken als zweethutten, dansen en bewegen kennen. ‘Je doet gebeden met je lichaam. Als je zweet betekent het dat je er echt helemaal inzit.’ In de spirituele traditie waar ik zelf ben opgegroeid zijn gebeden meer iets van ‘woord en hoofd’. En het gebeurde zelden dat mensen met rode wangen en een lichte transpiratiegeur uit een kerkbijeenkomst kwamen.

Met inspanning en transpiratie zit het bij mij wel goed ondertussen. De ritmes van Mirjams platen nemen mij mee. Ik geniet van de muziek en verbaas mij erover dat in mijn leven dans zo vaak verbonden is geweest met uitgaan en/of alcohol. Maar is het dansen op deze vrijdagochtend meer dan een stevige work-out? Voor Mirjam reikt de belofte van de 5 Ritmes en het dansen duidelijk verder dan alleen lichaamsbeweging: ‘Voor mij gaat het over vrijheid. Vrijheid om mijzelf te voelen. Om te zijn wie ik ben. En om het leven of goddelijke zelf te leren kennen in mijzelf, in mijn lijf.’

 

Ervaringen doorvoelen

Tijdens een wat extatischer deel van het dansen, herbeleef ik een stevige discussie met een paar vrienden eerder die week. In het dansen geef ik met mijn lichaam uiting aan het innemen van een eigen standpunt en bepalen van een grens. Doordat ik het dans, kan ik de ervaring beter doorvoelen en verankeren. Ik kan deels aanhaken bij Mirjams woorden: ik leerde mijzelf en het leven beter kennen in mijn lichaam. Het roept een verlangen op om zo nog meer van mijzelf en mijn spiritualiteit te verbinden met wat heel ‘eigen’ is: mijn lichaam.

Na ruim een uur eindigt het dansen op een verstillende manier. Ter afsluiting gaat de hele groep op de kale dansvloer in een grote kring zitten. Er is gelegenheid om kort wat ervaringen te delen en elkaar te bedanken. De meeste deelnemers kleden zich daarna om en gaan met elkaar koffiedrinken bij een tentje in de buurt. Zelf daal ik met een lichte en vrije tred de trappen weer af, het drukke stadsleven in.

Over Guido: “Als programmamaker bedenk en begeleid ik graag events waar mensen elkaar echt ontmoeten. Waar de ruimte is om stil te staan bij wat de moeite waard is het leven. Ik geloof dat religieuze bronnen en oefeningen daarbij behulpzaam kunnen zijn. Uitgenodigd om dit te ervaren in de open ruimte van Holy Hub!“  

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required