Hoe je je idealen betekenis geeft

Idealen hebben we allemaal: een beter milieu, ongelijkheid de wereld uit, goede ouders zijn. Idealen geven je leven betekenis. Het gevoel dat je iets bijdraagt aan je omgeving, aan je familie of aan de wereld.

Maar draai de vraag eens om: hoe geef je je idealen betekenis? Hoe zorg je ervoor dat het niet alleen bij denken blijft, maar dat je ook iets gaat doen?

 

1. Wat zijn je idealen?

Wat vind je echt belangrijk? Welke idealen wil je naleven? Een aantal vragen die je kunnen helpen bij het ontdekken van je idealen:
Wie bewonder je en waarom?
Wat maakt je boos? Vaak druist dat in tegen iets dat je belangrijk vindt. Welke idealen kun je daarin herkennen?
Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Welke grotere thema’s zitten daarachter?

 

2. Zet een kleine stap

Volgens filosoof Karl Popper verandert de wereld niet ten goede door een revolutionair politiek programma te verwezenlijken. Hij stelt het tegenovergestelde voor: piecemeal social engineering. Dat houdt in dat je redelijk kleine idealen uitprobeert. Door bijvoorbeeld een buurtbibliotheek in je tuin te zetten, om zo de sociale cohesie te vergroten in je buurt. Een kleine stap, die je makkelijk kunt zetten. En, zo zegt Popper, als het niet bevalt, kun je ook eenvoudig weer terug.

 

3. Niet ten koste van alles

Filosoof Albert Camus kijkt ook kritisch naar grote idealen. Staar je niet blind op een ideaal in de toekomst, dan mis je wat er om je heen gebeurt. En dat is het niet waard, volgens Camus. De middelen moeten het doel heiligen – niet andersom. Om straks financiële vrijheid te hebben, verwaarloos je misschien nu de mensen om je heen, omdat je te hard werkt.

Leven voor je idealen doe je juist door in het nu op een juiste manier met mensen om te gaan. Je idealen draag je uit in je eigen bestaan.

 

4. Maak het een gewoonte

Het kan best lastig zijn om in de waan van alledag de tijd en ruimte te vinden voor je idealen. Wat kan helpen is om het een gewoonte te maken. Door bijvoorbeeld een maatje te vinden via Burennetwerk, die je eens in de twee weken bezoekt. Of door elke eerste zondag van de maand je kledingkast uit te zoeken, en wat je niet meer draagt te doneren.

 

5. Doe het samen

Vind je het maar eenzaam om in je eentje met je idealen bezig te zijn, of zijn er in je omgeving weinig mensen met wie je dit kunt delen? Dan kun je ook overwegen om je aan te sluiten bij een vrijwiligersorganisatie. Bij Amnesty International of Extinction Rebellion bijvoorbeeld. Zo word je gemotiveerd door je medevrijwilligers, en zie je direct dat je niet alleen bent!

Welke (kleine) stap richting je idealen ga jij zetten?

Over Anouk: “Net als iedereen, hou ik van de leuke dingen in het leven: lekker eten, drinken, natuur, de lente. Maar daarnaast vind ik het minstens zo belangrijk om aandacht te hebben voor de dingen die níet leuk zijn. Het zit namelijk niet altijd mee, en daar mag ook ruimte voor zijn. Daar wil ik bij Holy Hub een plek voor creëren.“  

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required