Waarom je je leven wilt verliezen

2 maart begint de veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd). Dit is voor christenen van oudsher een periode van vasten en bezinnen in voorbereiding op Pasen. De vastentijd begint op Aswoensdag en eindigt een aantal weken later op Stille Zaterdag. Christenen vullen het vasten op allerlei manieren in: niet snoepen, geen alcohol drinken, of 40 dagen geen social media gebruiken. Om die reden sloegen Holy Hub en Gist, ruimte voor christelijke spiritualiteit, de handen ineen. Samen ontwikkelden Maarten en Guido het programma ‘Je leven verliezen’. Een titel die al snel vragen bij me oproept. Ik ging erover in gesprek met de programmamakers.

 

‘Je leven verliezen’, dat klinkt nou niet direct heel aantrekkelijk. Waarom toch deze titel?
Guido: ‘Haha, ja dat snap ik. We kozen ervoor omdat we een contrast willen zijn met alle prachtige programma’s met mooie beloften in de titel, zoals ‘365 dagen succesvol’ of een ‘50dagenfitchallenge’. Maar qua inhoud willen we echt iets anders brengen. We verwijzen in de titel naar de woorden van Jezus in Marcus 8:35: ‘Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie het loslaat zal eeuwig leven’. Juist door de dingen waar je je aan hecht los te laten, kan er iets nieuws groeien.’

 

Het programma vindt plaats in de 40 dagen voorafgaand aan Pasen. Kun je daar iets meer over vertellen?
Guido: ‘Deze periode is voor veel christenen een tijd van bezinning, reflectie en vasten. Het is heel krachtig om je in zo’n afgebakende tijd aan iets toe te wijden. En het geeft nieuwe inspiratie wanneer je dit samen met een groep anderen doet. Daarom bieden wij dit programma ook aan tijdens de 40 dagen voor Pasen.’

 

Jullie hebben het over rituelen. Wat bedoel je daarmee?
Maarten: ‘Elke avond heeft een eigen thema. En bij dat thema doen we elke keer een concreet, ervaringsgericht ritueel. Symbolische handelingen die we bewust herhalen om de kracht ervan te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het vegen van een askruisje, het uitspreken van een bepaald gebed of iets weggeven. Het idee van ons verdiepingstraject is dat je dit ritueel in de week na de avond zelf kunt herhalen. Op die manier ervaar je iets van wat ‘je leven verliezen’ kan betekenen.’

 

Klinkt mooi! En waarom hebben jullie dit programma gemaakt?
Guido: ‘Pasen is voor mij een hoopvol feest. Het gaat er over dat dood en lijden niet het laatste woord hebben in ons leven. En daar hoort een nieuwe, feestelijke manier van leven bij. Ik vind het mooi om die levensweg te gaan en om daarmee te experimenteren samen met anderen.’
Maarten: ‘Angst is de grote vijand van intimiteit, het schept teveel of te weinig afstand tot elkaar. Met dit programma hopen we dat deelnemers meer innerlijke vrijheid opdoen. Juist als je je zelf op het spel durft te zetten, komt er ruimte om vruchtbaar te zijn.’

 

De eerste avond van ‘Hoe verlies je je leven?’ vindt plaats op 2 maart, Aswoensdag. Wil je meer weten of een ticket kopen? Lees dan hier verder

Over Rachel: “Ik houd van mooie zonsondergangen, kamperen en lachen tot ik buikpijn heb. Verder houd ik ervan om mijn gedachten over God, geloven en alles daaromheen op papier te zetten en geniet ik ook erg van goede, oprechte gesprekken. Dat vind ik het mooie aan Holy Hub: dat er ruimte is voor zingeving en reflectie in een stad die steeds sneller draait.“  

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required