Online workshop: Zonder verleden geen heden

Hoe nu verder? Over geven en vergeven

Als we eerlijk zijn gaat er best wel eens wat mis. Je maakt er zelf een bende van of anderen doen je tekort. Hoe ga je dan verder? Kun je opnieuw beginnen?

Daar komt vergeving om de hoek kijken. Van jezelf en van de ander. Maar hoe doe je dat: ‘vergeven’?
Volgens de Franse filosoof Jacques Derrida heeft vergeven van alles te maken met geven. En geven is zo makkelijk nog niet. Want als iemand mij iets geeft moet ik hem eigenlijk wel een keer wat teruggeven toch? En zo kringelen we dan rond. En dan is de gift eigenlijk helemaal geen gift meer. Eenzelfde gevaar ligt op de loer bij vergeving. Daarom schrijft Derrida: “Het enige dat écht vergeven kan worden is het onvergeefbare”

Hoe werkt dat? En hoe kun je vergeven om daarna écht verder te kunnen?

In deze korte online sessie samen met De Kwekerij delen we nuttige inspiratie rondom het thema vergeving. Wat is er voor nodig? Hoe werken de verschillende fasen van vergeving? En wat komt er voor in de plaats als je (jezelf) vergeven hebt? Op naar een bloeiende toekomst!

Praktisch
Deze workshop vindt plaats op woensdagavond 28 april, 8 tot half 10. Deelnemen is gratis, meld je vooraf wel even aan via de link hieronder. Op de dag van de workshop ontvang je een Zoomlink in je mailbox.