Workshops: Rituelen voor het leven

Rituelen zijn steeds minder vanzelfsprekend, maar kunnen juist wel houvast bieden. In vijf avonden gaan we op zoek naar manieren waarop rituelen voor jou van waarde kunnen zijn, en hoe je die vormgeeft.

DE 4 (LEVENS)FASES

Rituelen en symbolen zijn bij uitstek geschikt om te ondersteunen bij het doorlopen van verschillende fases.

Op elk moment in ons leven zitten we wel in meerdere van deze fases. Misschien start je net een nieuwe relatie, ben je aan het groeien op je werk en heb je onlangs een vriendschap moeten loslaten. De verschillende aspecten van jouw leven, zitten in verschillende fases.

Sta jij wel stil bij deze fases? Door dit bewust te doen, creëer je blijvende herinneringen aan levensveranderende gebeurtenissen.

 

 

“Ik werd uit mijn comfortzone getrokken en nam deel aan een laagdrempelige, positieve en vooral leuke oefening. Ik voelde mij op mijn gemak, en kwam in verbinding met de groep. Aan het eind van de avond ging ik vol enthousiasme naar huis.”

Marius Touwen (Art Department)

 

1. STARTEN

Woensdag 3 maart, 18:30 – 20:00

Wat wil jij uitproberen? Welke nieuwe ideeën en creatieve uitspattingen wil jij ruimte geven? Welk vinkje wil je zetten op je bucketlist?

Misschien sta je op het punt een verandering in je leven aan te brengen; een verhuizing, een nieuwe relatie, een nieuwe baan of simpelweg een kleine goede gewoonte die je helpt productiever te zijn. Natuurlijk kan het ook dat je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt starten, maar je weet wel dat je íets wilt doen om uit je comfortzone te komen.

Ergens mee starten gaat verder dan alleen de start maken. Daarom gaan we samen met behulp van rituelen onderzoeken wat je nodig hebt om je te helpen jouw (nieuwe) doelen te bereiken.

“De workshop rituelen heb ik tot nu toe als heel bijzonder ervaren. Zowel op persoonlijk, als interpersoonlijk niveau heeft het me veel inzicht gegeven. Daarnaast schept Bärbel een intieme sfeer. Dat, in combinatie met de gastvrijheid en passie waarmee Barbel de workshop leidt, maakt het tot een verrijkende ervaring die ik iedereen van harte aan kan aanbevelen!”

-Doke Hoekstra (creative entrepreneur & storyteller)

 

2. GROEIEN

Dinsdag 23 maart, 19:30 – 21:00

Hoe kun jij je energie optimaal inzetten? Wat doe jij om jezelf op te vrolijken tijdens een sombere bui? Sta jij regelmatig stil bij (kleine) positieve gebeurtenissen?

Plant jij regelmatig zaadjes van nieuwe dingen, maar vergeet je de oogst te vieren als het gelukt is? Verlang jij ernaar altijd op je best te zijn, maar weet je soms even niet hoe je daar moet komen?

Positieve, warme energie is van cruciaal belang. Het helpt je het meeste uit je leven te halen en optimaal te genieten. Daardoor kun jij groeien en doorzetten in alles wat je je voorneemt te doen. Met positiviteit trek je aan waarnaar je verlangt.

Deze fijne energie wil van nature groeien en met behulp van rituelen en gewoontes geven we het daar tijdens deze ervaring de ruimte voor. Zo heb je elk moment de toegang tot de energie die jij nodig hebt om het meeste uit je leven te halen.

 

3. LOSLATEN

Vrijdag 23 april, 16:00 – 17:30

Wat mag jij loslaten? Is er op dit moment iets overbodig? Kost het je veel moeite om je te concentreren?

Vind je het soms lastig om mentaal te focussen? Zijn er dingen die je graag wilt loslaten? Is er pijn en verdriet uit het verleden, waar je niet steeds door overvallen wilt worden?

Soms moeten we dingen loslaten voor onze eigen mentale of fysieke gezondheid. Dat kan gaan om pijn en verdriet, om relaties, om overtuigingen of om kleine alledaagse dingen die je constant in de weg zitten. Door de tijd te nemen te reflecteren op dingen die veel emoties bij je opriepen, kan je het achter je laten. Het gevolg? Een gevoel van vrijheid en ruimte.

Tijdens deze beleving leer je hoe rituelen je kunnen ondersteunen bij het loslaatproces, om zo het lijden te verzachten en rust te creëren. Het enige waar gevoelens echt om vragen is aandacht. Door rituelen in te zetten, wordt het een stuk makkelijker om moeilijke dingen achter je te laten. Je stapt met rituelen in een nieuwe fase.

 

4. STILSTAAN

Zaterdag 12 mei, 16:00 – 17:30

Heb jij altijd achtergrondmuziek aanstaan, om maar niet naar je gedachten te hoeven luisteren? Maar is er ergens diep vanbinnen toch een verlangen naar stilte?

Is er in jouw leven voldoende stilte om te reflecteren? Kun je om rust vragen bij vrienden of je partner? Is daar ruimte voor stilte?

Door het creëren van stilte in jezelf en in je omgeving, ontstaat er ruimte om te ontvangen en reflecteren. Het dagelijks leven is vaak te druk om tijd en aandacht te geven aan reflectie. Om te blijven groeien, helpt het om terug te kijken naar wat geweest is. Dan ervaar je bewust de lessen die het leven jou aanreikt.

Tijdens deze ervaring staan we stil bij manieren om in je dagelijks leven stilte en reflectie in te bouwen. Na momenten van stilstaan kan je dan weer opnieuw starten. Met de hulp van rituelen kun je in het dagelijks leven leren genieten van stilte. Met een ervaring van aangename stilte en helderheid, ga je naar huis.

 

5. VERTROUW OP JOU

Maandag 5 juni, 19:30 – 21:00

Vertrouwen in jezelf is de basis voor vertrouwen in anderen. Hoe kun je vertrouwen vergroten, zowel in jezelf als in andere mensen en situaties?

Misschien voelt vertrouwen voor jou als iets vanzelfsprekends en ben je er helemaal niet bewust mee bezig. Besteed jij wel eens bewust aandacht aan het opbouwen van vertrouwen?

Het ontwikkelen van een dieper vertrouwen in andere mensen en in je omgeving helpt je meer uit het leven te halen. Welke rituelen helpen jou om je eigen vertrouwen te ondersteunen (bijvoorbeeld bij het houden van een spannende presentatie of iemand mee uit vragen op een date)? Hoe ontwikkel je een diep vertrouwen in tijden van haast en onzekerheid?

In deze workshop krijg je met behulp van rituelen handvaten om dieper in contact te treden met het vertrouwen in zowel jezelf, als in anderen.

 

workshop rituelen holy hub

De avonden worden begeleid door Bärbel Weiligmann. Zij was zich haar leven lang al bewust van het belang van rituelen. Vanuit het verlangen anderen te kunnen helpen met het vinden of creëren van rituelen op transitiemomenten deed zijn een opleiding tot ritueel begeleider. Deze cursus ontwikkelde ze voor Holy Hub.