EEN DAG VAN STILTE IN HARTJE AMSTERDAM

Stille Zaterdag retraite

 10:00 tot 15:00, Nieuwe Herengracht 18

Heb je in deze roerige tijden behoefte aan een dag van rust en reflectie? Een dag zonder koortsachtig liveblogs checken op de NOS? Niet mee te gaan in de waan van dag, maar verdieping te zoeken?

Stille Zaterdag is van oudsher een dag van inkeer. Een dag om stil te worden, te ervaren wat er in je leeft. Waar je op hoopt, maar ook waar je vastloopt. Wat er te vieren valt, maar ook waarin je teleurgesteld bent.

En daarom nodigen we je uit voor een retraitedag. Waarin we letterlijk en figuurlijk ruimte maken voor de stilte, en te zien wat er dan ontstaat. Waar je in workshops je kunt bezinnen op wat voor jou echt belangrijk is. En waar je je tijdens een key note van opiniemaker en presentatrice Talitha Muusse kunt laten inspireren.

Het programma

10:00 welkom door dagvoorzitter Rosaliene Israel

Rosaliene is scriba bij de Protestantse Kerk Amsterdam. Dat betekent dat ze het gezicht van de kerk is naar buiten, en verbinding legt tussen de kerken en ontwikkelingen in de stad. Haar ideaalbeeld: “de kerk als een lange tafel op straat, zichtbaar in de buurt, waaraan altijd plaats is voor onverwachte gasten.”

10:30 – 11:15 & 11:45 – 12:30 Workshoprondes

Keuze uit:

  • Hoe klinkt niks?: Ga mee op een muzikale reis waarin we proberen klank te geven aan de stilte van deze zaterdag. Je wordt uitgenodigd om te luisteren én zelf muziek te maken. Pianist, componist én improvisatieliefhebber Jurriaan Berger begeleidt deze workshop
  • Ruimte voor stilte: Je neemt de betekenis van deze dag letterlijk en gaat drie kwartier stil worden in de prachtige kelder van Gist. Je krijgt tips en vragen van programmamaker Guido van Voornveld mee om niet helemaal te verdwalen in de stilte.
  • De stilte verbeelden: wat betekent stilte voor jou? Wat is de betekenis van deze Paaszaterdag? In deze workshop krijg je de ruimte om te verbeelden: in de ruimte staan verschillende materialen om creatief mee aan de slag te gaan en je eigen verbeelding de ruimte te geven. Kunsteducator en creatief theoloog Kristel van der Horst begeleidt de workshop.
  • Stiltewandeling: In tweetallen maak je een (Emmaus)wandeling door de stad waarbij je elkaar bevraagt, luistert en in stilte oploopt. Zo leer je een ander op een heel nieuwe manier kennen. Uiteraard krijg je daarbij handvatten om samen het thema ‘stilte’ verder te verkennen.
12:30 Lunch verzorg door Gist Amsterdam met huisgemaakte soep!
13:15 Key note door Talitha Muusse

Er gebeurt iets wat je uit balans brengt. Je bent vertwijfeld. Je voelt de verleiding om keihard aan een oplossing te gaan werken. Of je over te geven aan de wanhoop en onder een fleecedekentje op de bank te kruipen.
Maar wat als je dat beiden niet doet? En een tijdje durft rond te hangen in de tussenruimte tussen hard werken en wanhoop. De vertwijfeling te voelen. Stil te worden.

Talitha Muusse is opiniemaker en presentatrice en schreef als millennialexpert een voorwoord bij een nieuwe Nederlandse vertaling van Henri Nouwens wereldwijde bestseller Eindelijk Thuis.

14:30 Afsluitend ritueel

Wat wil je meenemen van deze dag? Hoe kun je stilte vinden in de drukte van alledag?

15:00 Ervaringen uitwisselen en een drankje