Sense of Sabbat: Eeuwenoude wijsheid over rust en genoeg

Heb je het gevoel dat je wel heel veel moet? Zoek je naar een gezond levensritme? Wil je de kunst van echt pauzeren leren?

Geen mens kan zonder rust. In een hectisch en veeleisend leven en een samenleving die steeds meer op basis van het 24/7-principe wordt georganiseerd, zijn vrije tijd en rust noodzakelijk om te overleven en als mens te bloei te komen.

Eeuwenoude wijsheid kan ons helpen om het belang van rust, ritme en de biologische klok (her) te ontdekken. Hoe leef je met echte aandacht in een tijd waarin alles om aandacht lijkt te schreeuwen?
Tijdens de cursus verdiepen we ons in joodse en christelijke bronnen om te zien wat deze tradities te zeggen hebben anno 2022.
Zo nodigt de sabbat, de bijbelse rustdag, uit tot een levensstijl van vertrouwen en dankbaarheid, die wordt gedragen door het ritme van rust en werk. Daarmee is het praktiseren van sabbat een alternatief voor een leven dat wordt beheerst door onrust en schaarste.

Ben jij benieuwd wat de eeuwenoude wijsheden van de sabbat hierover te zeggen hebben?
In deze cursus lezen we een aantal oude teksten en verhalen over de sabbat, met oog voor spirituele en sociale achtergronden en betekenis. In het eerste deel staat inhoudelijke verdieping centraal, maar ook is er volop ruimte voor een open gesprek waarbij we zoeken naar de betekenis van vandaag de dag. Ook krijg je aan het einde van elke avond praktische handvatten aangeboden die helpen om meer rust te vinden in je eigen leven.

De cursus bestaat uit vier avonden die worden gegeven door Johan Visser, predikant van de Noorderkerk, en Tabitha van Krimpen, Jonge Theoloog des Vaderlands en bedrijfskundige.

 

De vier thema’s

(als serie, maar ook afzonderlijk te volgen)

1.Sabbat als oefening in dankbaarheid en vertrouwen
2. Sabbat als verzet tegen dwang en verslaving
3. Sabbat als alternatief voor een economie van schaarste
4. Sabbat als uitnodiging tot bevrijdend leven

Praktisch

Deze cursus vindt plaats op 14 september, 28 september, 12 oktober en 26 oktober vanaf 20:00 in de Noorderkerk in Amsterdam. Je kunt de cursus in zijn geheel (€30,-) volgen, maar ook één of een paar losse avonden bijwonen.

Johan is sinds 2017 predikant bij de Noorderkerk in Amsterdam. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij houdt van lezen, schrijven, een film kijken, door de stad dwalen en fietsen.
“Als onrustig mens in een veeleisende en drukke stad zoek ik met vele anderen naar rust. Ik ervaar de bijbelse levenspraktijk van de rustdag als een spannende spiegel voor ons vandaag. Sabbat is niet alleen een hulpmiddel om wat meer rust in je bestaan te vinden. Het is een praktijk die ons bevraagt op waar ons vertrouwen ligt en hoe we omgaan met sociale en economische krachten van dwang en schaarste.”

Tabitha is dit jaar de Jonge Theoloog des Vaderlands en ook bedrijfskundige. Ze houdt van lezen, zelf kleding maken en broodjes carpaccio. Lees hier meer over Tabitha.
“In het drukke leven van alledag is het soms lastig om stil te staan en na te denken over wat je écht belangrijk vindt en waar je wel en niet je tijd en energie aan wilt besteden. In deze cursus trek je met een kleine groep op om samen na te denken over rust. Het is fijn om herkenning bij elkaar te vinden over de dingen waar je tegen aanloopt, maar ook om elkaar te helpen om dingen anders te doen (als je dat wilt). De eeuwenoude wijsheid uit verschillende tradities biedt inspiratie en helpt mijzelf en anderen om belangrijke keuzes te maken.”