Sense of Sabbat: Bijbelse wijsheid over rust en genoeg

Heb je het gevoel dat je wel heel veel moet? Zoek je naar een gezond levensritme? Wil je de kunst van echt pauzeren leren?

Geen mens kan zonder rust. In een hectisch en veeleisend leven en een samenleving die steeds meer op basis van het 24/7-principe wordt georganiseerd, zijn vrije tijd en rust noodzakelijk om te overleven en als mens te bloei te komen.

De sabbat, de bijbelse rustdag, is een uitnodiging tot een levensstijl van vertrouwen en dankbaarheid, die wordt gedragen door het ritme van rust en werk. Daarmee is het praktiseren van sabbat een alternatief voor een leven dat wordt beheerst door onrust en schaarste.

Ben jij benieuwd wat de eeuwenoude wijsheden van de sabbat hierover te zeggen hebben? In deze cursus lezen we een aantal bijbelse teksten en verhalen over de sabbat, met oog voor spirituele en sociale achtergronden en betekenis. Daarbij gaan inhoudelijke verdieping en een open gesprek waarin we samen zoeken naar de betekenis vandaag hand in hand.

 

De vier thema’s

(als serie, maar ook afzonderlijk te volgen)

1.Sabbat als oefening in dankbaarheid en vertrouwen
2. Sabbat als verzet tegen dwang en verslaving
3. Sabbat als alternatief voor een economie van schaarste
4. Sabbat als uitnodiging tot bevrijdend leven

 

Praktisch

Deze cursus vindt plaats op 8 september, 22 september, 6 oktober en 20 oktober in de Noorderkerk in Amsterdam. Je kunt de cursus in zijn geheel (€30,-) volgen, maar ook één of een paar losse avonden bijwonen.

workshop rituelen holy hub

De cursus wordt gegeven door Johan Visser, predikant in de Amsterdamse Noorderkerk. Als theoloog is hij thuis in de bijbelse teksten en geeft hij regelmatig cursussen en bijbelklassen om deze spirituele bronnen te verbinden met de diepere vragen en thema’s van vandaag.
Johan: “Als onrustig mens in een veeleisende en drukke stad zoek ik met vele anderen naar rust. Ik ervaar de bijbelse levenspraktijk van de rustdag als een spannende spiegel voor ons vandaag. Sabbat is niet alleen een hulpmiddel om wat meer rust in je bestaan te vinden. Het is een praktijk die ons bevraagt op waar ons vertrouwen ligt en hoe we omgaan met sociale en economische krachten van dwang en schaarste.” Lees hier meer over Johan