Preek van de Leek | Ans Markus & Wopke Hoekstra

Protestantse Kerk Amsterdam & Doopsgezinde Gemeente | 2 & 9 oktober

 

Een initiatief waarbij personen die in de samenleving van zich laten horen, gelovig of niet, een preek houden in een eredienst. 

Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet en verkondiging en gebeden tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst drukken ze hun stempel drukken op de dienst.

 

2 oktober: Ans Markus

Ans Markus (75 jaar, geboren in Halfweg) is een van de bekendste schilders van ons land. Grote internationale bekendheid verwierf ze met haar schilderijen van vrouwen in windsels. In coronatijd schilderde ze het doek ‘verdraagzaamheid’, met 150 portretten van jonge mensen uit allerlei culturen, sommigen met, sommigen zonder mondkapje. ‘Wat ik ermee wil uitdrukken is, dat het verschil in geloof, geaardheid en huidskleur niet mag bepalen voor wie we open staan.’ Deze boodschap zal ook in haar preek doorklinken.

 

9 oktober: Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra is 46 jaar oud en geboren in Bennekom. Voordat hij in 2017 minister van Financiën werd was hij partner bij adviesbureau McKinsey en bestuurslid van het CDA in Amsterdam. In 2011 kwam hij in de Eerste Kamer. Nadat hij lijsttrekker werd bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kwam hij in het kabinet Rutte IV, waar hij minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier is. Van huis uit ging hij naar de Doopsgezinde kerk van Zeist. Zijn moeder was Nederlands hervormd, zijn vader remonstrants. Wopke Hoekstra gaat in zijn preek in wat hij persoonlijk gelooft en welke relatie dat heeft met zijn politieke werk.

 

Praktisch

Locatie: Doopsgezinde Singelkerk, Herengracht 431. De deuren openen om 16:30 en de dienst start om 17:00. Reserveren is niet nodig, je bent van harte welkom om binnen te lopen. Wees dus wel op tijd, want vol is vol.