Drie gesprekken over rouw

Waarom dit programma?

Als je een geliefde verliest aan de dood kom je in een andere werkelijkheid terecht. Je leven valt in veel opzichten stil, je voelt je verdoofd en weet niet goed waar je het zoeken moet. Voor heel veel wat je voelt vind je niet zomaar woorden en je kunt je daar behoorlijk alleen in voelen. Niemand begrijpt echt wat jij meemaakt, maar hoe zou het zijn met mensen te spreken die je wél begrijpen?

Wat?

Julie Verschure verloor anderhalf jaar geleden haar vader aan suïcide. Op de sportschool raakte ze in gesprek met Bas van der Graaf, dominee en inhoudelijk leider van de Holy Hub. De gesprekken deden haar zo goed dat ze op enig moment zei: ‘Er zijn vast veel meer mensen van mijn leeftijd met vergelijkbare ervaringen die niet zo goed weten waar ze met hun verhaal terecht kunnen. Zou het geen idee zijn een groepje voor een aantal gesprekken bij elkaar te brengen?’ En dat gaan we dus doen.

Hoe ziet het er uit?

Het idee is in de basis heel eenvoudig. Drie gesprekken, onder begeleiding van Bas en Julie, over jouw verdriet. Drie thema’s: sterven (wat heb je meegemaakt?) – begraven (wat moet je achterlaten) – opstaan (hoe kun je verder en waar haal je de moed vandaan?). Er is volop ruimte je verhaal te delen, maar je krijgt ook wat handvatten en inzichten aangereikt waar je zelf weer mee verder kunt. En uiteraard is er ook aandacht voor de spirituele kant van je verdriet. Want sterven, begraven en opstaan zijn in wezen ook spirituele thema’s. Ze raken aan wat je gelooft, aan je twijfels en aan je verlangen naar kracht en troost. 

Voor wie is het?

De groep is bedoeld voor mensen die korter of langer geleden iemand verloren aan de dood. Het lijkt ons voor de herkenbaarheid belangrijk als de leeftijden niet al te veel uiteenlopen.  Dus ben je tussen de 20 en de 40: wees welkom. Het maximale aantal deelnemers is 7.

Wanneer?

Drie maandagen van 18-20 uur: 14 december, 11 januari en 8 februari

Waar?

Corvershof, Nieuwe Herengracht 18, Amsterdam

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden voor deze gespreksgroep door een email te sturen naar bas@holyhub.nl.