DeThomas
De Nederlandse asielprocedure van alle kanten, met theatermaker Ilay den Boer en schrijver Rodaan Al Galidi.
In de ThomasTalk op 5 april gaan we in gesprek met twee mensen die een spiegel voorhouden in relatie tot de Nederlandse asielprocedure: theatermaker Ilay den Boer en schrijver Rodaan Al Galidi.
Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND),besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND én de Rechtbank Amsterdam waar hij als griffier in opleiding de beroepsfase van afgewezen asielzoekers bijzat. Daarna bezocht hij burgers, uitgeprocedeerde asielzoekers, experts en politici in hun huiskamers om zijn verhaal te vertellen en hen uit te nodigen om samen na te denken. Deze ervaringen verwerkte hij in zijn voorstelling ‘Salomonsoordeel’, waarmee hij de Nederlandse asielprocedure van dichtbij zichtbaar maakt.
Rodaan Al Galidi is dichter en auteur. Rodaan Hij kwam in 1998 vanuit zijn geboorteland Irak naar Nederland waar hij asiel aanvroeg. De aanvraag werd hem geweigerd en hij was uitgeprocedeerd – het was daardoor niet mogelijk Nederlandse les te volgen. Al Galidi leerde zichzelf de Nederlandse taal en begon te schrijven. Dankzij een generaal pardon In 2007 kreeg Al Galidi alsnog een verblijfsvergunning. Zijn ervaringen met de Nederlandse asielprocedure komen op grappige en scherpzinnige wijze aan bod in zijn romans ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ en ‘Holland’.
Op 5 april gaan Ilay en Rodaan in gesprek met predikant Evert Jan de Wijer over hun ervaringen, observaties en kritische reflecties over het Nederlandse asiel- en migratiebeleid. Rodaan al Galidi zal daarnaast enkele fragmenten voordragen uit zijn werk.
Van harte welkom om mee te praten en uit te komen op, in de woorden van Ilay, ‘het niet-weten als mooiste plek’.