Zet je idealen om in actie!

 

Als je eigen idealen geen vorm krijgen, hoe blijven ze dan in leven? Het zijn moeilijke tijden voor hoopvolle mensen, daarom geeft theoloog, kunstenaar en activist Rikko Voorberg samen met theoloog in opleiding Melvin Vlot een cursus van vier avonden over idealisme, activisme en initiatief nemen.

Hoe werkt dat eigenlijk, je inzetten voor het goede? Volgens oud-verzetsstrijder Stephane Hessel is het een essentieel onderdeel van mens zijn. Hij riep op z’n 93e ‘de jongere generaties’ op om weer in verzet te komen. De vrijheid had dat nodig, de idealen van het verzet hadden dat nodig en je menselijkheid heeft het nodig want je wordt er sterk en geëngageerd van.

Op de vier avonden van deze cursus leer je over vormen van actieve inzet voor rechtvaardigheid, je ontdekt waar je zelf voor
staat en onderzoekt manieren om daar verder concrete vorm aan te geven. Een cursus voor dromers en doeners, spirituelen en atheïsten. Rikko Voorberg is bekend van initiatieven als de PopUpKerk, de Ramandansponsortour (een vrolijke draai aan
een Pegida-actie), We Gaan Ze halen, ‘Benno L welkom in onze straat’ en nog veel meer.

In deze basiscursus activisme willen we mensen helpen hun idealen om te zetten in actie. Tijdens de cursus onderzoeken we wat activisme precies inhoudt en op wat voor manier acties kunnen worden vormgegeven. Daarnaast gaan we op zoek naar jouw persoonlijke drijfveren en idealen. Je leert bij je eigen frustratie/fascinatie stil te staan en deze op een constructieve manier om te zetten in actie. Ook onderzoeken we de rol van spiritualiteit in het maken van deze stap.

De cursus bestaat uit 4 avonden, met elk een eigen thema:

‘Wat is activisme’

Tijdens de eerste avond dompelen we onszelf onder in de wereld van activisme. Verhalen, inspiratie en ervaringen staan centraal.

‘Jouw drijfveer vinden’

Tijdens de tweede avond ga je op zoek naar je eigen verontwaardiging. Welk ideaal zit er verscholen achter deze boosheid en waarom is dat zo belangrijk voor jou? Theoloog en activist Rikko Voorberg deelt zijn persoonlijke verhaal en neemt je mee in deze zoektocht.

‘Het grotere verhaal’

Tijdens de derde avond ontdekken we wat het voor waarde heeft om je idealen vorm te geven aan de hand van een groter verhaal. Welke rol kan spiritualiteit spelen in het omzetten van je idealen tot actie?

‘Aan de slag’

Tijdens deze laatste avond stappen we met onze laarzen in de modder. We experimenteren met tastbare vormen en ontdekken wat symbolen en kunst kunnen beteken in het omzetten van idealen tot actie.

 

Praktisch

De avonden vinden plaats op Nieuwe Herengracht 18, op 9, 16, 23 en 30 juni van 20:30 tot 22:00. Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen. Deelname aan de cursus kost 90 euro.

 

cursus activisme amsteram

Deze cursus wordt gegeven door Rikko Voorberg, theoloog en onder andere bekend van We Are Here en We Gaan Ze Halen, acties gericht op een ruimhartiger asielbeleid. Iedere werkdag neemt hij in alle vroegte een PopUp-gedachte op en deelt die als podcast. In dit artikel kun je meer lezen over Rikko en zijn visie op activisme.