Trap jij in de geluksparadox?

De kans dat je dit leest terwijl je in Amsterdam bent is aanzienlijk. En dan heb ik een boodschap: weg daar! Pak de verhuisdozen erbij en vertrek. Beter vandaag dan morgen. Want: uit onderzoek van de Universiteit van Nederland blijkt dat de hoofdstad (alsook Rotterdam en Den Haag) tot de ongelukkigste gemeenten van het land behoren. En mensen op het platteland zijn over het algemeen gelukkiger dan in de stad. Trappen we dan met z’n allen in de stedelijke geluksparadox?

Oké, geen paniek. Iedereen snapt dat geluk in een gemeente niets hoeft te zeggen over jouw persoonlijke geluk. Maar ‘geluksprofessor’ Martijn Burger (bijzonder hoogleraar Economics of Happiness aan de Erasmus Universiteit) stelt dat het daadwerkelijk uitmaakt: veel groen om je heen, een groot gevoel van veiligheid, weinig alleenstaanden en meer verbondenheid met je dorpsgenoten. De stad daarentegen heeft, ondanks interessante voorzieningen als winkels en uitgaansgelegenheden, veel aspecten die minder gelukkig kunnen maken. Denk aan een gevoel van anonimiteit, meer alleenstaanden en een aanzienlijk deel van de inwoners met minder geld. En jij, hoe zit het met jouw geluk? Hoe bevalt het jou in de grote stad? Of misschien wel in je geboortedorp? Vraag jezelf eens af: wat zijn factoren die je gelukkig maken binnen je woonplaats? En wat zorgt echt voor gevoel van ongeluk in diezelfde plaats?

Denk eens na over de volgende vragen aan de hand van het UvNL-onderzoek:
* Wat zijn factoren die zorgen voor jouw geluk in je woonplaats?
* Wat zijn factoren die zorgen voor gevoelens van ongeluk in je woonplaats?
* Durf je deze gevoelens te delen?

Deel je antwoorden met ons via info@holyhub.nl. Wij zijn benieuwd!

hermen-holy-hub

Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze via hermen@holyhub.nl.

Wil je verder lezen?

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required