Massatoerisme of van de gebaande paden?

Begin augustus staat voor mij gelijk aan: vakantie vieren! Dit jaar ga ik relatief laat en dat betekent dat ik er lang naar uit kan kijken. Terwijl sommige collega’s alweer terug zijn duurt het voor mij nog een week. Mijn vriendin en ik gaan naar Londen de kustplaats Brighton. Je hoort ons niet klagen, we hebben er natuurlijk veel zin in! Maar is er is ook van alles te zeggen over reizen. Vanwege duurzaamheid of oplopende kosten kun je ook in je eigen omgeving vakantie vieren.

Met Londen als onze bestemming kom ik op een belangrijk punt. Nu coronaregels zijn versoepeld komt het toerisme weer op gang. Ik merk het elke werkdag in de Intercity Direct: mensen uit alle werelddelen die op Amsterdam Centraal uitstappen. Ze krijgen dikwijls een ‘‘I wish you a pleasant stay’’ te horen van de conducteur en zoeken vervolgens ze hun Airbnb of hotel op.

Toeristen vormen TikTokrijen. En niet zeikerig bedoeld, maar ik vind het maar niks. Eén of andere influencer vertelt waar jij je koffie moet bestellen. Of van welk straatje je absoluut een foto moet maken. Ik heb het idee dat je vooral vanwege ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out) in zo’n ellenlange rij staat.

Daarom ga ik proberen om niet de voorgekauwde routes te nemen. Niet naar de Tower Bridge omdat het ‘moet’ (van wie dan?) of omdat het zo leuk op m’n feed staat. Nee, zoeken naar de authentieke krenten in de lokale pap.

Ga eens op zoek naar de in eerste instantie verborgen charme en ziel van je vakantieplek of -stad. Door op te gaan in (iets van) de lokale cultuur en de gewoonten van de bewoners te ervaren creëer je zelf iets van bezieling – geen hapklare, toeristische brokken, maar daadwerkelijk je vakantiebestemming tot je nemen.

Hoe? Simpel. Doe eens je stoute schoenen aan en vraag bijvoorbeeld aan een local: ‘‘Wat mag ik volgens jou écht niet missen nu ik hier ben?’’ Of concreter: ‘‘Waar ga jij eigenlijk naartoe voor een lekkere lunch? Wat is jouw favoriete café?’’ Want wat is het ergste wat er kan gebeuren? Je hebt zelfs kans dat zo’n local denkt: Deze toerist neemt mijn woonplek serieus en wil verder kijken dan de neus lang is. En wie weet wat er dan weer ontstaat vanuit respect, verbinding of interesse.

Kortom, er is zoveel te doen in deze wereld, verspil het niet (alleen) aan de toeristische attracties. Als je er nog nog op uit gaat: veel plezier en geniet ervan! Ik wens je een bezielde vakantie toe.

hermen-holy-hub

Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze via hermen@holyhub.nl.

Wil je verder lezen?

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required