Hoe kunnen we ons blijven verbinden?

In de podcastserie Amsterdam Wereldstad van Het Parool bespraken ze het meest recente rapport van de GGD Amsterdam. Daaruit bleek dat maar liefst zes op de tien jongeren tussen de 15 en 25 jaar in Amsterdam last heeft van mentale klachten.

Ik moet zeggen: ik schrok wel van het percentage, maar was niet verrast. Een slechtere mentale gezondheid onder jongeren is een ‘grote steden-probleem’, zeggen de cijfers. Want in Amsterdam, maar ook andere grote steden, ben je omringd door tegenstellingen. Er zijn altijd mensen om je heen, maar het zijn onbekenden. Je kunt lekker anoniem bewegen in de stad, maar onbekend maakt onbemind. Je woont in een drukke straat, maar weet niet wie je buren zijn.

Daarnaast hebben jongeren te maken met stress. Het vinden van een enigszins betaalbare woning, het studeren zonder basisbeurs, opkrabbelen na corona en de eeuwige vergelijkingen met anderen op social media. Maar ook: de oorlog in Oekraïne en klimaatstress. Jongeren krijgen veel voor hun kiezen vandaag de dag.

Sommigen, dikwijls ouderen, zeggen wel eens: de jeugd weet niet wat lijden is. En misschien klopt dat wel. Maar tegelijk is het lastig om vergelijkingen te maken – het leven gaat nu zoveel sneller en is veel onoverzichtelijker.

Juul van Hoof van Thrive Amsterdam roept op: ‘‘Hoe kunnen we jongeren helpen en wat gaan we doen om ze in de toekomst weerbaar en gelukkiger te maken?’’ Haar antwoord: ‘‘Verbinding, zingeving, betekenis. En sporten, vrienden ontmoeten, ergens lid van worden, het beperken van sociaal mediagebruik, zijn dingen die helpen.’’

Bij Holy Hub zijn we bezig met een campagne. Het is geen toeval dat we daarin juist aanhaken op bezieling, betekenis en verbinding. Want wij zijn er naar op zoek! Wie niet? Download daarom hier onze poster. Wij merken dat deze goede gesprekken oplevert. Dus maak daar gebruik van en verbind je!

We vinden het natuurlijk leuk als je je bevindingen met ons deelt via info@holyhub.nl!🙏🏼

hermen-holy-hub

Over Hermen: Met zijn theologische achtergrond en open blik op maatschappelijke ontwikkelingen weet hij oude verhalen met nieuwe gebeurtenissen te verbinden. Mocht je tips, suggesties of vragen hebben, stuur ze aan hermen@holyhub.nl.

Wil je verder lezen?

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required