Hoe je meer ruimte maakt voor zingeving

Je denkt heus wel eens na over het leven: in de trein, onder de douche. Toch vliegt het drukke leven voorbij en spendeer je misschien minder tijd aan de grote vragen die spelen. Hoe maak je meer ruimte voor zingeving? 

1. Maak het een prioriteit

Echt stilstaan bij de grote vragen gaat het beste als je er tijd en ruimte voor maakt. Door er een vast wekelijks moment in je agenda te blokken, of een weekend op stilteretraite te gaan in een klooster. Je kunt er ook in huis een vaste plek voor maken, met bijvoorbeeld een mooie kaars en een meditatiekussen.

2. Durf overtuigingen te betwijfelen 

Van huis uit hebben we allemaal overtuigingen, normen en waarden meegekregen. Sommige daarvan zijn nog behulpzaam, anderen misschien een stuk minder. Durf daar kritisch naar te kijken. Wat wil je de rest van je leven meenemen, en wat laat je liever achter?

3. Schrijf

Er ontstaat nieuwe ruimte in je hoofd door van je af te schrijven. Over wat je bezighoudt, waar je dankbaar voor bent of wat je energie kost. Zo zie je patronen over wat je wel of niet belangrijk vindt, en wat je normen en waarden zijn. Misschien valt je ook op waar je vaker tegenaan loopt. Al deze inzichten helpen je in je zoektocht! Bekijk hier schrijfopdrachten die jou kunnen helpen!

4. Praat erover met anderen

Stilte en rust kan prettig zijn om eens goed bij jezelf te rade te gaan. Maar ook in gesprek met anderen kun je een hoop over jezelf leren. Je vrienden, familie of juist een vreemde kunnen net de juiste vragen stellen of nieuwe perspectieven geven!

Over Anouk: “Net als iedereen, hou ik van de leuke dingen in het leven: lekker eten, drinken, natuur, de lente. Maar daarnaast vind ik het minstens zo belangrijk om aandacht te hebben voor de dingen die níet leuk zijn. Het zit namelijk niet altijd mee, en daar mag ook ruimte voor zijn. Daar wil ik bij Holy Hub een plek voor creëren.”

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required