4 schrijfopdrachten voor je zoektocht naar zingeving

Waar denk jij aan bij zingeving? Ik denk al snel aan het lezen van boeken die je tips en inspiratie geven of het beoefenen van yoga of mindfulness. Je kan ook schrijven toevoegen aan dat lijstje. Deze 4 schrijfopdrachten kunnen je helpen in jouw zoektocht naar zingeving.

1. Schrijf je dagelijkse bezigheden op

Je hoeft niet gelijk je meest traumatische ervaringen of nare herinneringen op te schrijven. Begin eenvoudig met je dagelijkse gebeurtenissen die in je hoofd afspelen. Zo creëer je rust in je hoofd en krijg jij inzicht van wat zich in jouw leven afspeelt. Op die manier herken je patronen en terugkerende positieve of negatieve ervaringen.

2. Schrijf vijf dagen lang over een persoonlijke ervaring die jou bezighoudt

Het gaat dan niet om verschillende situaties. Kies een moment in je leven waar je iets meegemaakt of gedroomd hebt en wat nog steeds impact heeft op je leven. Schrijf vijf dagen lang over dit onderwerp. Onderzoek tijdens het schrijven wat dit verhaal met je doet en laat je emoties toe.

Achteraf kan je op zoek gaan naar verbanden en het perspectief in jouw verhalen. Wat is er veranderd? Wat was jouw rol of die van anderen in dit onderwerp? Waar haalde je kracht uit?

3. Onderzoek centrale thema’s in jouw levensverhaal

Iedereen heeft een uniek levensverhaal, met hoogte- en dieptepunten. Maak een verhaal van deze punten. Hierdoor creëer je orde en geef je deze gebeurtenissen betekenis. Geef een eigen interpretatie aan jouw verhaal en maak keuzes wat erin komt te staan.

Hierdoor leer jij jezelf beter kennen en bewust te zijn over wat jij hebt meegemaakt. Door een verband te zoeken in jouw levensverhaal, ontdek jij centrale thema’s in jouw levensloop.

4. Ontdek wat jou tot bloei brengt

Schrijf de onderwerpen op waar jij energie van krijgt of waar jij je sterker door voelt. Het kan van alles zijn! Je verwerkt dit in een brief, want je kan deze opdracht samen met een goede vriend(in) doen. De bedoeling is om elkaars brieven zorgvuldig te lezen en de vragen op te schrijven die de informatie bij je oproept. Je gaat hier dan samen over in gesprek en ontdekt waar jij van groeit als persoon.

 

Over Leanne“Spiritualiteit en zingeving is alleen voor zweverige en oude mensen, dat was vroeger mijn eerste gedachte. Het toegankelijk maken van deze bronnen is daarom mijn doel. Bij Holy Hub hoop ik iedereen te enthousiasmeren met wat wij doen en waar wij voor staan.” 

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required