Hoe je zingeving vindt in je werk

Of je nou een standaard 9-tot-5 baan hebt of niet: je besteedt heel wat uren in je leven aan je werk. En die tijd gaat een stuk sneller als je werk ook leuk en zinvol is. Als je werk bijdraagt aan wat jij belangrijk vindt, of de wereld een stukje beter maakt. Maar hoe doe je dat: zingeving vinden in je werk?

 

Vind je ikigai

Zingeving in je werk bestaat uit een heleboel aspecten. Het Japanse model ikigai kan je helpen om die verschillende aspecten in kaart te brengen. Daar waar die aspecten elkaar overlappen, vind je je ikigai, oftewel jouw reden om ‘s ochtends uit bed te komen.

In dit model kun je alle woorden en gedachten invullen die bij je opkomen bij de verschillende aspecten.

De volgende vragen kunnen je helpen:

Waar je van houdt
Waar krijg je energie van?
Wat maakt je blij?
Wat zou je ook doen als je er niet voor betaald zou krijgen?

Waar je voor betaald wordt
Waar vragen mensen jouw hulp voor?
Wat kun je dat voor anderen nuttig is?

Waar je goed in bent
Waarvoor raden anderen jou aan?
Op welk project ben je trots?

Wat de wereld nodig heeft
Wat wil je veranderen?
Welke idealen vind je belangrijk?

Waar zit overlap?
Zoek daarna naar verbanden tussen de verschillende aspecten. Waar zie je overlap? Neem de tijd om ideeën en associaties tot stand te laten komen.

Download hier een printable ikigai om in te vullen

 

Waar je het voor doet

Een van de aspecten van de ikigai is ‘wat de wereld nodig heeft’. Werk krijgt meer betekenis als je het gevoel hebt ergens aan bij te dragen. En als je dat nut niet inziet, lijden we daaronder, ontdekten onderzoekers van het Tinbergen instituut.

In zijn column onderscheidt Ben Tiggelaar twee benaderingen daarvoor: de sociologische en de psychologische. Sociologisch gezien zijn er doelen we meer waarderen dan anderen. Je inzetten voor zwakke groepen in de samenleving of het milieu bijvoorbeeld. Maar dan is er nog de persoonlijke interpretatie van je werk: in eindeloze vergaderingen en spreadsheets kan het doel van je werk nogal een ver-van-je-bed-show worden.
Tip van Tiggelaar: herinner jezelf er dagelijks aan waarvoor je je werk doet. Wie help je ermee en waarom?

 

Hoe je werkgeluk vindt

Uiteraard zijn er nog meer aspecten die bijdragen aan je werkplezier. Ook de werkcultuur en de manier waarop je je werk is ingericht, spelen daarbij een grote rol.
Ook dit kun je in kaart brengen, en bespreekbaar maken op je werk. Wat verwacht je van collega’s, en wat verwachten je collega’s van jou? Werk je liever thuis of op kantoor? In een team of voor jezelf?
Je kunt ook denken aan de waarden waar jij belang aan hecht: vind je vrijheid belangrijk, of betrouwbaarheid? Of vind je het belangrijk eerlijk naar elkaar te zijn? Ga het gesprek aan!

Over Anouk: “Net als iedereen, hou ik van de leuke dingen in het leven: lekker eten, drinken, natuur, de lente. Maar daarnaast vind ik het minstens zo belangrijk om aandacht te hebben voor de dingen die níet leuk zijn. Het zit namelijk niet altijd mee, en daar mag ook ruimte voor zijn. Daar wil ik bij Holy Hub een plek voor creëren.”

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required