Wat je moet doen bij een eenzijdige vriendschap

Een hechte vriendschap die verwatert, het afzeggen of uitstellen van afspraken of gewoonweg vergeten om naar elkaar te vragen. Vrienden voor het leven zijn, is niet altijd gemakkelijk. Voor een relatie zijn twee mensen nodig. Wat kun je het beste doen bij een eenzijdige vriendschap?

Die vriend(in) die je tijdens je studie hebt ontmoet of waar je als sinds je peutertijd bevriend mee bent. Je hebt lief en leed met elkaar gedeeld, maar op één punt groei je uit elkaar. Jij hebt misschien al een stabiele relatie, een goedlopende carrière of denkt na over het stichten van een gezin, terwijl de ander als happy single ronddwarrelt en overal ‘levenservaring’ opdoet. Jullie agenda’s overlappen niet meer en het is steeds moeilijker om contact en tijd voor elkaar te maken.

 

Wees oprecht naar elkaar

‘Oh, maakt niet uit hoor!’ Je verzendt het misschien zonder na te denken, terwijl het je dwars zit dat jullie afspraak wéér niet doorgaat. Laat weten hoe je je echt erover voelt. Wees oprecht, zodat de persoon weet dat je het vervelend vindt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om elkaar een schuldgevoel aan te praten, maar het zorgt er wel voor dat jullie elkaar begrijpen en de irritaties niet ophopen tot het te laat is.

 

Stel grenzen

Stel grenzen in jullie vriendschap, zodat de persoon weet waar hij/zij/hen aan toe is. Je kan de afspraak maken dat als iemand afzegt, die persoon met een optionele datum komt die wordt vrijgehouden. Lukt dat ook niet? Geef dan aan wanneer het voor jou genoeg is. Je eigen grenzen overschrijden zorgt voor meer ergernissen en doet jullie vriendschap ook niet veel goeds.

 

Laat het los

Een moeilijk punt, maar zoals in de vorige alinea al gezegd is: overschrijd je eigen grenzen niet. Je weet zelf het beste wanneer je elkaar moet loslaten. Het is wel belangrijk om dit aan te geven bij je vriend(in). Deze beslissing is misschien heel moeilijk, maar zorgt wel voor meer rust in je hoofd. Dit betekent niet dat je vriendschap over is, maar wel dat de druk vermindert om diegene achterna te rennen.

Over Leanne: “Spiritualiteit en zingeving is alleen voor zweverige en oude mensen, dat was vroeger mijn eerste gedachte. Het toegankelijk maken van deze bronnen is daarom mijn doel. Bij Holy Hub hoop ik iedereen te enthousiasmeren met wat wij doen en waar wij voor staan.” 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required

Wil je verder lezen?