Welke liefdestaal spreek jij?

Ieder persoon uit diens liefde op een eigen manier. Je houdt van knuffelen of juist niet. Je neemt voor je partner altijd iets lekkers mee, of het komt geen seconde in je op. Dat betekent niet (altijd) dat je nonchalant of ongeïnteresseerd bent, maar dat je liefde op een bepaalde manier uit. Dr. Gary Chapman ontdekte dat die manieren in vijf categorieën zijn in te delen. De talen van liefde. En door erachter te komen welke taal je partner spreekt, weet je hoe de ander laat merken dat hij/zij/hen van je houdt. En andersom natuurlijk! Dat voorkomt een hoop miscommunicatie.

 

1. Fysieke aanraking

Hieronder valt niet alleen seks, maar ook hand in hand lopen, een arm om je heen of tegen elkaar aan zitten op de bank. Als de ander fysiek afstand neemt of houdt, kan dat voelen als een afwijzing. Want juist die toegankelijkheid is heel belangrijk voor je.

2. Cadeautjes

Het klinkt materialistisch, maar cadeautjes betekenen óók dat de ander aan jou gedacht heeft terwijl je er niet was. Of goed luistert als je praat, en daarna precies weet wat je wilde hebben. Het gaat dus niet om de grootte van het cadeau, maar om het idee erachter.

3. Tijd maken voor de ander

Show, don’t tell, past bij deze taal. Je zegt misschien niet zo gauw dat je van de ander houdt, maar wat je wel waardeert is samen iets leuks doen. Onverdeelde aandacht voor elkaar hebben. Waar je niet tegen kunt is als de ander op diens telefoon kijkt als jullie samen zijn of afspraken vergeet.

4. Lieve woorden

Je bloeit helemaal op van complimentjes. Je hoort graag dat de ander van je houdt en je waardeert. Andersom laat je ook graag weten wat je partner voor jou betekent. Een belediging of sneer blijft je dan ook nog lang bij.

5. De ander helpen

Je toont je liefde door het de ander makkelijker te maken. Je helpt graag door koffie te maken, de ander ergens op te halen of alvast te koken terwijl de ander nog niet thuis is. Waar je een hekel aan hebt? Als taken niet nagekomen worden of je aan je lot overgelaten wordt.

Over Anouk: “Net als iedereen, hou ik van de leuke dingen in het leven: lekker eten, drinken, natuur, de lente. Maar daarnaast vind ik het minstens zo belangrijk om aandacht te hebben voor de dingen die níet leuk zijn. Het zit namelijk niet altijd mee, en daar mag ook ruimte voor zijn. Daar wil ik bij Holy Hub een plek voor creëren.”

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required