Hoe je moeilijke thema’s bespreekbaar maakt

Wanneer was de laatste keer dat jij een moeilijk thema bespreekbaar wilde maken? En hoe heb je dat aangepakt? Het bespreekbaar maken van een moeilijk thema vereist veel moed. Het kan behoorlijk lastig zijn om een goed gesprek te hebben over een politiek thema of lastige persoonlijke kwestie. Hoewel je het thema zelf aan moet kaarten, kunnen onderstaande tips je daar bij helpen. Het is natuurlijk geen snelle weg naar een geslaagd gesprek, maar de suggesties kunnen behulpzaam zijn.

 

1) Luisteren

De volgende tip: probeer niet alleen gericht te zijn op je eigen verhaal en dat wat je zelf wilt vertellen, maar focus je op de ander. Richt je op wat je gesprekspartner te zeggen heeft, en probeer daar echt naar te luisteren. Probeer, als het ware, de ander tevoorschijn te luisteren. Alsof jouw luisterende oor nieuw licht schijnt op de woorden die je gesprekspartner uitspreekt en de gevoelens die hij of zij met je deelt.

 

2) Schrijf het op

Daarnaast kan het behulpzaam zijn om, voorafgaand aan het gesprek, een lijstje te maken van dat wat je in ieder geval gezegd kunt hebben. Dit helpt je vooraf helder te krijgen wat je precies dwars zit, en kan tijdens het gesprek ook behulpzaam zijn als je even kwijt bent wat je precies wilde delen.

 

3) Doe de ‘just like me’ meditatie

Zelf heb ik deze tip nog nooit toegepast, maar ik stuitte erop tijdens het schrijven van dit artikel. De just like me meditatie komt uit het boek ‘Walking each other home’ van Ram Dass en Mirabai Bush. Voorafgaand aan het gesprek probeer je je gesprekspartner voor je te zien. Hardop of in stilte herhaal je dan onderstaande zinnen, waarbij je ‘de persoon’ vervangt voor de naam van je gesprekspartner.

– Deze persoon heeft een lichaam en een geest, net als ik.
– Deze persoon heeft gevoelens, emoties en gedachten, net als ik.
– Deze persoon is ooit verdrietig, teleurgesteld, of gekwetst geweest, net als ik.
– Deze persoon voelde zich net als ik onwaardig of ontoereikend.
– Deze persoon maakt zich zorgen en is soms bang, net als ik.
– Deze persoon verlangt, net als ik, naar vriendschap.
– Deze persoon leert over het leven, net als ik.
– Deze persoon wil zorgzaam en aardig zijn voor anderen, net als ik.
– Deze persoon wil tevreden zijn met wat het leven hem heeft gegeven, net als ik.
– Deze persoon wil net als ik veilig en gezond zijn.
– Deze persoon wil gelukkig zijn, net als ik.
– Deze persoon wil geliefd worden, net als ik.
– Ik wens dat deze persoon vredig en gelukkig is.
– Ik wens dat er van deze persoon wordt gehouden, omdat deze persoon een medemens is, net als ik

 

4) Rond het gesprek goed af

Een gouden regel: laat de klok nooit het gesprek bepalen. Dat wil zeggen: als je beperkte tijd hebt om een gesprek te voeren, bijvoorbeeld omdat je een andere (werk)afspraak hebt of de trein moet halen, zorg er dan voor dat je het gesprek altijd op een goede manier en in verbinding met elkaar af kunt ronden.

 

5) Kies voor de lastige weg

Het allerbelangrijkste bij moeilijke thema’s: bespreek ze. Het is de moeilijke weg en misschien wel de minst begane weg door anderen. Maar ervoor kiezen om het moeilijke thema wél aan te snijden levert je uiteindelijk het meeste op. De keuze om jezelf kwetsbaar op te stellen is een hele moedige.

David schrijft in Psalm 32 ook over het bespreken van moeilijke thema’s, namelijk het belijden van zonden. Dat is zoiets als het benoemen van dingen die je fout hebt gedaan en waar je spijt van hebt. David beschrijft dat ‘zijn botten weg teerden, zolang hij zweeg’. Iets waar je mee zit kan zorgen voor een zwaar gevoel op je borst, een lichamelijk ongemak. Het lucht op en geeft ruimte om dat uit te spreken.

Tot slot: moeilijke thema’s zijn ‘nou eenmaal’ moeilijk bespreekbaar. Een blog met een paar tips om zo’n gesprek makkelijker te maken kan behulpzaam zijn, maar uiteindelijk ben jij degene die dit gesprek moet voeren. Hopelijk lukt het je daarbij om dat gesprek met een luisterend oor en een liefdevolle houding te voeren.

Over Rachel: “Ik houd van mooie zonsondergangen, kamperen en lachen tot ik buikpijn heb. Verder houd ik ervan om mijn gedachten over God, geloven en alles daaromheen op papier te zetten en geniet ik ook erg van goede, oprechte gesprekken. Dat vind ik het mooie aan Holy Hub: dat er ruimte is voor zingeving en reflectie in een stad die steeds sneller draait.“  

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required