Hoe je het doel van je leven ontdekt

Snel rijk worden? Huisje, boompje, beestje? Zelfvoorzienend leven? Het is allemaal mogelijk. Wisselen van leefstijl, omgeving of carrière, niets is te gek. Maar door al die opties kan het moeilijk zijn om jouw doel te bepalen. Waar doe je het voor? En hoe ontdek je dan het doel van je leven?

Een perfecte ochtendroutine of armoede bestrijden, een doel kan groot of klein zijn. Toch dragen de kleine doelen aan bij het grote plaatje. Begin eens met het in beeld brengen hiervan, maak een lijstje. Wat zijn je interesses en wat vind jij bij je persoonlijkheid passen. Denk aan de vragen, zoals: Waar houd jij je dagelijks mee bezig? Waar krijg jij energie van? En wat staat je tegen?

Wanneer je deze vragen op een rijtje hebt gezet waar je (on)bewust veel tijd in stopt, is de volgende stap het achterliggende doel vinden. Schuilt er een groter verlangen achter de activiteiten en werkzaamheden? Je kunt denken aan het verlangen naar leiderschap, meer plezier, oprechtheid of onafhankelijkheid. Koppel deze waarden aan je werk, hobby´s en je sociale leven.

De volgende stap is om op zoek te gaan naar overeenkomsten. Zijn er overeenkomsten en verbindingen te vinden tussen deze verlangens? Misschien zie je wel een patroon en ben je al bezig aan het doel van je leven. We zijn ons niet altijd bewust van onze werkzaamheden. Terwijl we al grote daden verrichten, staan je hier niet altijd bij stil.

Misschien stop je ook wel tijd in iets waar je niet achter staat of waar je geen voldoening uit haalt. Wat zou je daar aan willen veranderen en hoe maak jij dit voor jezelf concreet? Ga na wat er nodig is om uit die ´doelloze´ tijd een positief verlangen te maken. Wat verwacht je van een ander en van jezelf? Spreek dit uit om die tijd betekenisvoller te maken.

Nu je het ‘grote doel’ duidelijker hebt voor jezelf, kan je dit uitpluizen tot kleinere stapjes. Wil je bijvoorbeeld een verschil maken op het gebied van milieu, ruil dan je oude gewoonten in voor nieuwe. Zoals je oude kleding recyclen en tweedehands te winkelen. Juist door die kleine aanpassingen, daag  jij jezelf uit en maak van je oude gewoontes het doel van je leven.

Over Leanne: “Spiritualiteit en zingeving is alleen voor zweverige en oude mensen, dat was vroeger mijn eerste gedachte. Het toegankelijk maken van deze bronnen is daarom mijn doel. Bij Holy Hub hoop ik iedereen te enthousiasmeren met wat wij doen en waar wij voor staan.” 

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required