Bestaat er zoiets als intuïtie?

‘Vertrouwen op je intuïtie’: een zweverige uitspraak die me al snel doet denken aan YouTube-guru’sen zelfbenoemde coaches die de waarde van je gevoel benadrukken. Maar wat is het precies? Wat wordt ermee bedoeld en vooral: wat is de waarde ervan?

Intuïtie betekent in het Latijn letterlijk: innerlijk weten. Het wordt vaak gezien als een gevoel waardoor je iets weet zonder er echt over na te denken. Het wordt soms ook beschreven als een zesde zintuig, een onverklaarbaar gevoel. Je intuïtie is het kleine stemmetje, het engeltje op je schouder. Het ondefinieerbare ‘Ik weet niet waarom, maar het vóelt gewoon goed’.

 

Onderbuikgevoel

Zelf ervaarde ik dit gevoel toen iklaatstmet drie vrienden een huis ging bezichtigen. We zaten daar op de bank en ik merkte: dit voelt goed. Het was een rustig, ontspannen gevoel. Ons enthousiasme resulteerde in een bevestigend belletje een paar dagen later: we waren het geworden. Nu, een paar weken later, zijn we huisgenoten. Zou mijn onderbuikgevoelbij die situatie dan mijn intuïtie zijn geweest?

 

Intuïtie en Emotional Intelligence

Ik denk dat bijna iedereen wel een situatiekan bedenken waarin je een keuze maakte op basis van een gevoel. In mijn zoektocht naar intuïtie stuitte ik op het begrip Emotional Intelligence (EQ, als tegenhangervan je IQ). Het blijkt dat als je emotioneel goed ontwikkeld bent, dat je in je hersenen bepaalde reacties en patronen hebt aangemaakt. Die patronen maken dat je op situaties goed kan inspelen. Waar intuïtie dus iets is wat toch vrij vaag blijft, is je EQ te trainen.

De waarde van eerdere ervaringen

Dit heeft alles te maken met onze eerdere ervaringen. Intuïtie gebruikt het totaal van onze ervaringen. Daarom komen we tot bijzonder goede intuïtieve oplossingen op gebieden waarin we expert zijn. Een beginnende schaker moet elke zet berekenen, maar de schaakgrootmeester doet binnen enkele seconden de juiste zet. Dit maakt je intuïtie niet tot een vaag, paranormaal gevoel, maar tot een belangrijke bron van kennis die sterker wordt naarmate je nieuwe ervaringen opdoet.

Het is dus goed om je intuïtie, je gevoel, serieus te nemen. Ervaringen kunnen onze intuïtie aanscherpen, maar ook vertroebelen. Zo kan het zijn dat je buikgevoel zegt dat je huidige collega niet te vertrouwen is, omdat hijqua uiterlijklijkt op de gemene leraar die je vroeger heeft gepest.In zo’n geval is het beter om af te gaan op je rationele overwegingen enintuïtieve ingevingen te negeren.

 

Intuïtie trainen

Hoewel je intuïtie dus een grote bron van kennis kan zijn, heeft ze het niet altijd bij het rechte eind. Benieuwd naar hoe je je intuïtie kunt trainen? Hieronder zijn 3 tips die daarbij kunnen helpen.

1) Intuïtie gaat over patronen herkennen in nieuwe ervaringen. Probeer dus actief nieuwe ervaringen op te doen. Door je boodschappen in een andere supermarkt te doen, je dagelijkse wandelingetje andersom te lopen of een film te kijken die eigenlijk niet bij je interesses aansluit.

2)Spreek je gevoelens van (on)zekerheid uit. Mensen zeggen vaak: ik weet het niet zeker, maar ik denk… Of: ik weet het niet zeker, maar ik heb het gevoel dat… Breek die zinnen niet af, maar ga door, vertel er meer overen ontdek hoe je je ergens over voelt.

3)Denk terug aan de momenten waarop je een onderbuikgevoel had, een stemmetje waardoor je een bepaalde keuze wel of niet maakte. Dit kan helpen om meer op je intuïtie te vertrouwen.

Over Rachel: “‘Ik houd van mooie zonsondergangen, kamperen en lachen tot ik buikpijn heb. Verder houd ik ervan om mijn gedachten over God, geloven en alles daaromheen op papier te zetten en geniet ik ook erg van goede, oprechte gesprekken. Dat vind ik het mooie aan Holy Hub: dat er ruimte is voor zingeving en reflectie in een stad die steeds sneller draait.’ “

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required