Zo zet je de eerste stap om jouw spiritualiteit te ontwikkelen

Steeds meer mensen hebben behoefte aan zingeving en spiritualiteit. Net zoals andere doelen begint het bij een wens of behoefte, maar hoe zet je de eerste stap?

Als je begint aan een nieuwe baan, stelt de werkgever (in de meeste gevallen) iemand beschikbaar die jou door de eerste werkdagen heen begeleidt. Je leert het bedrijf, de mensen en processen kennen. Zo is het eigenlijk ook met spiritualiteit. Er zijn zoveel spirituele bronnen en plekken waar je van kan leren dat het overweldigend kan voelen. Maak voor jezelf een spiritueel ‘plan’. Begin met het stellen van de volgende vragen:

 

Welke thema’s vind je belangrijk in jouw leven?

Denk aan thema’s zoals liefde, relaties, rust of dankbaarheid. Als je kijkt naar je huidige levensstijl wat mist daarin? Wat zou je graag willen toevoegen? Zo maak je het voor jezelf concreter en kan je stap voor stap op zoek gaan naar meer.

 

Hoe wil je vorm geven aan jouw spiritualiteit?

Van yoga tot een puzzel leggen, van een ijsbad tot wandeling. Welke rituelen spreken jou aan? Rituelen geven houvast en richting. Je kunt erop terugvallen in roerige tijden en je ze een persoonlijke twist geven. Waar haal jij stilte en inspiratie uit?

 

Welke stroming spreekt jou aan en welke niet?

Binnen de ‘standaard’ religies zijn allerlei stromingen met verschillende visies op grote levensthema’s. Door je te verdiepen in deze stromingen leer je anders kijken en reflecteren op bepaalde thema’s in jouw leven. Je hoeft niet per se op zoek te gaan naar een religieuze stroming, kijk verder dan dat. Je hebt stromingen als het humanisme, socialisme en het kapitalisme. Laat je verrassen.

 

Wil je groeien binnen een community of alleen?

Spiritualiteit is heel persoonlijk, maar je bent niet de enige die deze ontwikkeling aangaat. Ga in gesprek met je omgeving of bezoek eens een beurs, cursus of evenement. Als je tegen moeilijkheden aanloopt heb je mensen om op terug te vallen, vragen aan te stellen en samen te groeien.

Ontwikkeling hoeft niet snel te gaan. Iedereen heeft een eigen tempo en doelen. Doe hetgeen waar jij je goed bij voelt en wat haalbaar is. De eerste stap is zo gemaakt!

Over Leanne: “Spiritualiteit en zingeving is alleen voor zweverige en oude mensen, dat was vroeger mijn eerste gedachte. Het toegankelijk maken van deze bronnen is daarom mijn doel. Bij Holy Hub hoop ik iedereen te enthousiasmeren met wat wij doen en waar wij voor staan.”

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required