5 boeken over zingeving die je gelezen moet hebben

Hoewel ik buienradar in de gaten heb gehouden en als gevolg daarvan de metro heb gepakt én een regenjas draag, kom ik natgeregend aan bij Gist. Gelukkig mag dat de pret niet drukken, want zodra ik het trapje afloop richting de kelder ruik ik de geur van versgemalen koffie. Het is er heerlijk warm – in tegenstelling tot het herfstweer buiten – en er hangt een fijne, comfortabele sfeer in de gezellig ingerichte kelders van de Diaconie. Ik voel me er welkom door Kirsten en Alexander, allebei werkzaam bij Gist. Tijdens ons gesprek zal later blijken dat het er een zoete inval is waar mensen even komen aanwaaien en een plek van rust en inspiratie kunnen vinden.

Alexander (37) is bibliothecaris bij Gist. Hij vertelt vol passie over zijn vak en de boeken die voor hem persoonlijk belangrijk zijn. Aan de schittering in zijn ogen merk ik dat boeken hem fascineren en hij vertelt enthousiast maar rustig over de boeken waar hij zelf van houdt. Hoog in zijn lijstje staan de ‘Confessions’ van st. Augustinus en het bijbelboek Psalmen. In het bijzonder Psalm 1, waarin de natuur centraal staat. Het zijn slechts 2 van de 400 boeken die hij thuis in de kast heeft staan. Tel daar nog eens 800 boeken in de bieb van Gist bij op, en je komt op een uitgebreide collectie aan leeswerk.

In dit artikel deelt Alexander 5 boeken die te maken hebben met zingeving en de moeite waard zijn. Variërend van praktisch tot meer filosofisch zit er voor ieder iets tussen. Je bent van harte welkom om ze bij Gist te lenen, lezen of erover door te praten onder het genot van een verse koffie.

 

1. Alain Verheij – God en ik

‘Wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich te verdiepen in verhalen over God? Die vraag staat centraal in dit boek. Alain is een jonge schrijver en theoloog. Dit boek gaat over de vraag hoe God relevant kan zijn in deze tijd. De relatie tussen God en de mens is daarin uitgangspunt. Aan de hand van oude Bijbelverhalen werpt God en ik licht op hedendaagse levensvragen.’

 

2. Tish Warren – Liturgie van het Alledaagse

‘Dit is een heel praktisch boek. Hoe omarmen we het heilige in het dagelijkse en het dagelijkse in het heilige? Concrete momenten van het dagelijks leven, zoals je sleutels kwijtraken, het vuilnis wegbrengen en je tanden poetsen, worden gekoppeld aan betekenisvolle momenten die samenhangen met de rol die God kan spelen in je leven. Normale, ‘aardse’ bezigheden worden zo ineens bijzonder.’

 

3. Henri Nouwen – Eindelijk thuis

‘Hoe hangt ons geloof samen met onze kwetsbaarheid? Daarover gaat dit boek. Henri Nouwen neemt je in dit boek op een weergaloze manier mee naar de mooiste hoeken van ons denken. Hij beschrijft hoe God een vader is en hoe onze kwetsbaarheid onze grootste kracht kan zijn. Dit boek draait om het bekende schilderij van de verloren zoon van Rembrandt, maar is op zichzelf ook een kunstwerk. Een absolute aanrader.’

 

4. Anselm Grün – Voluit leven

‘Dit is een dagboek waarin verschillende meditaties zijn verwerkt. Ik vind het ongelofelijk knap hoe de schrijver in één of twee paragrafen telkens weer tot de kern weet te komen. Grün is een monnik en dit boek heeft verbeeldingskracht nodig. Het is best een pittig boek, maar ik kan het zeker aanraden als je daarvoor open staat.’

 

5. Thomas Merton – New seeds of contemplation

‘Het leven zit soms vol verassingen en teleurstellingen. Dit boek gaat in tegen de huidige tendens van het hebben van en streven naar succes. Het gaat over een leven zonder continue druk om te presteren en gaat in op een ethische manier om na te denken over wat een goed leven is.’

 

We hebben de 5 boeken besproken als Kirsten plots bedenkt dat er eigenlijk nog een zesde in dit rijtje ontbreekt: een boek over bierbrouwen. Omdat zingeving soms ook juist begint bij je handen gebruiken, bij dingen doen, door te ervaren. Vanuit die ervaring kan er dan soms nieuw licht schijnen op dat wat je bezig houdt. Bij Gist is daar volop ruimte voor, bijvoorbeeld tijdens een workshop bierbrouwen of brood bakken.

Enthousiast geraakt? Loop dan gerust eens binnen bij Gist, of neem een bezoekje op de website. Je bent welkom, bijvoorbeeld bij Het Grote Gistfeest! Je kunt dan komen proeven van alles wat er bij Gist gebeurt – door letterlijk het zelfgebrouwen bier te drinken, maar ook door persoonlijk leesadvies van Alexander te ontvangen.

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required