Chakra’s en christelijke meditatie: wat houdt dat in?

Dinsdagavond, iets na 7. Terwijl de zon de lucht boven de Nieuwe Keizersgracht rood kleurt, beklim ik de trappen naar de zolder van de Limmikhof. Op zolder is Rob bezig de kaarsjes aan te steken. Er liggen stenen rondom een grote paaskaars en er heerst een serene sfeer tussen de gesloten gordijnen. Af en toe klinkt het geluid van een fluitende vogel een een voorbijrijdende tram, verder is het er stil.

Een avond over chakra’s en christelijke meditatie: een combinatie die misschien niet erg voor de hand ligt. Kunnen die twee wel samen gaan en zo ja, hoe dan? Volgens Rob Boersma sluiten chakra’s en christelijke meditatie elkaar niet uit, maar versterken ze elkaar. ‘De christelijke leer en de chakraleer zijn twee verschillende systemen die je niet zomaar in elkaars verlengde kunt leggen. Maar ik heb ontdekt dat de systematiek van de chakraleer, met zijn verschillende thema’s en lagen van bewustzijn, kan helpen de betekenis van bepaalde bijbelteksten te verdiepen. Door de leer van de chakra’s kun je meer inzicht krijgen in jezelf. Je kunt jezelf ontdekken en leren niet te (ver)oordelen. Door dieper inzicht leer je de terreinen zien waar je kunt oefenen om negatieve invloeden te zuiveren, zodat de energie weer kan stromen.’

Rob heeft ruime ervaring met verschillende vormen van boeddhistische en christelijke meditatie. ‘Uit ervaringen met een eerdere cursus ‘Chakra’s en Christelijke meditatie’ in mijn meditatiegroep bleek dat vooral jongeren verbaasd waren en geïnspireerd raakten door raakvlakken tussen beide systemen. De thema’s sloten aan bij de eigen persoonlijke en spirituele ontwikkeling.’

Na een korte introductie op de avond ga ik samen met de andere deelnemers zitten. Ik kijk om me heen en merk dat mijn gedachten nog alle kanten op schieten. Met mijn voeten op de grond en handen in mijn schoot doe ik mijn best om te ‘aarden’. Dan klinkt Robs stem boven mijn gedachten uit: ‘Er is een regel: je mag hier niet je best doen.’ Ik lach om mezelf en neem me voor de rest van de avond niet teveel mijn best te doen.

Als ik om me heen kijk zie ik twintigers en dertigers die, net als ik, een drukke dag hebben gehad maar waarschijnlijk een hele andere week dan ik hebben. We kennen elkaars naam en delen het verlangen naar een stukje rust en meditatie midden in de week, en steken onze kaarsjes aan vanaf de grote paaskaars. Maar verder weet ik niets. Ik vind het bijzonder om dit moment met deze mensen te delen. Om 2 uur lang omgeven te zijn door stilte, rust en onze eigen gedachten, in verbinding met elkaar.

Tijdens de avond doen we 3 verschillende meditaties die omgeven zijn door muziek en stilte. De focus ligt op ons zesde chakra, dat zich bevindt tussen je ogen. Dit wordt daarom ook wel je ‘derde oog’ genoemd. We beginnen met 2 beeldmeditaties en vervolgen met een lectio divina. Steeds staat daarbij de vraag centraal: wat zegt jou dit? Wat zie je? Hoe kijk je naar het schilderij of het beeld, wat zie en hoor je in de tekst? Soms deelt iemand iets over wat opviel of bijbleef aan de meditatie, verder zijn we stil.

Hoewel ik het soms lastig vind om mijn gedachten niet te veroordelen en gewoon in het moment te zijn, merk ik dat het me rust geeft om echt de tijd te nemen om stil te zijn. Waar ik normaal gesproken in de drukte van alledag nooit zo lang de tijd neem om uitgebreid te kijken en te lezen, heb ik nu geen keus. Ik zit op deze stoel, staar naar een kaars. De wereld om me heen draait verder, maar hier, nu, op deze zolder is er rust.

Ik open mijn ogen, blaas de kaars voor me uit en stap even later weer op de fiets. Tijdens dat ritje blijft mijn koptelefoon voor de verandering in mijn tas. Nog nagenietend van de stilte fiets ik op een wat trager tempo terug naar huis.

Nieuwsgierig geraakt naar de cursus? Leuk! Hopelijk zie ik je dan dinsdag 13 oktober bij de laatste avond. Je kunt je hier aanmelden.

Vind je 13 oktober nog te ver weg? Dan kun je nu alvast een kijkje nemen op ‘een kwartier voor God’. Daar zijn veel (gratis) christelijke meditaties te vinden die je kunnen helpen bij het stil worden.

Wil je verder lezen? 

Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required