Waarom hulp vragen zo moeilijk is – en hoe je het tóch doet

Een ander helpen? Geen probleem – of het nou helpen met verhuizen, even op spullen letten, of een verloren pinpas oprapen is. Dat doe je wel even. Maar zelf om hulp vragen als het niet lukt? Dat is een stuk lastiger. Waarom eigenlijk? En hoe kun je toch om hulp vragen?

De angst om nee te horen

Waarom is hulp vragen zo lastig? Volgens psycholoog Albert Sonneveld komt dat vaak voort uit angst. De angst om iets los te laten. De controle te verliezen. Want als je om hulp vraagt, maak je jezelf daarmee afhankelijk van de ander. Misschien zegt de ander wel nee. Of doet hij/zij/hen het op een andere manier dan dat jij zou doen. Daar heb je geen controle over.

Maar heb je wel echt de controle? De afgelopen anderhalf jaar hebben we ervaren dat we niet alles in eigen hand hebben. Dat niet alles maakbaar is. Dus laat het los – het is toch alleen maar schijnzekerheid.

 

Statusangst

Wat het ook lastig maakt om om hulp te vragen, is de angst voor gezichtsverlies. Wat zal iemand wel niet denken, als je iets niet zelf kunt?

Volgens Alain de Botton is dat te wijten aan statusangst. Vroeger werd je status bepaald door waar je vandaan kwam. Armoede of gebrek aan status in het algemeen was niet je eigen schuld – zo was het nou eenmaal. In onze samenleving hangt status samen met persoonlijk succes. In onze meritocratie kan – in theorie althans – iedereen succesvol zijn. En als je dat niet bent, is het je eigen schuld.

Dat maakt ons angstig, stelt de Botton. Want wat als je je status verliest? Wat zullen mensen wel niet van je denken als je iets niet kunt? We willen succesvol zijn, falen vermijden. En dat maakt het lastig om om hulp te vragen.

 

Wat er gebeurt als je toch om hulp vraagt

Michele L. Sullivan reist veel voor haar werk en zit in een rolstoel. Daardoor is ze onderweg afhankelijk van de hulp van anderen: van familie en vrienden, maar ook van onbekenden. Voor praktische zaken zoals trappen en spullen pakken. In haar TED-talk vertelt ze dat ze daardoor leerde dat mensen niet alleen graag helpen, maar ook dat het beiden iets oplevert. Een manier om met anderen te connecten en te leren van het perspectief van de ander. Een mooi gesprek en een gevoel van verbinding.

 

Hoe je vaker om hulp vraagt

Wat helpt om vaker om hulp te durven vragen? Als eerste door je ervan bewust te worden dat dingen beter gaan als je ze samen doet. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Je hebt hulp van anderen nodig om dingen van ze te kunnen leren. Door dingen aan anderen over te laten, hou je zelf tijd en energie over voor andere zaken.

Wat ook helpt is te weten dat je, door hulp te vragen, anderen ook een kans biedt. Om nieuwe mensen te leren kennen, iets te leren over de ander en verbinding aan te gaan. Of een kans om te laten zien waar zij goed in zijn. Misschien herken je dat zelf ook wel, als jij iemand om hulp vraagt. Niet alleen help je de ander, achteraf voel je je beter. Houd dat in gedachte als je zelf wel een helpende hand kunt gebruiken.

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks de laatste artikelen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* indicates required