In 4 stappen naar radicale vergeving

We maken allemaal voortdurend fouten. We vergeten dingen of maken een stomme opmerking. In the heat of the moment maken we verkeerde beslissingen. Niets menselijks is ons vreemd. Maar hoe ga je verder na een fout, van jezelf of van een ander?

Volgens Collin C. Tipping is het antwoord daarop radicale vergeving. Tipping nodigt je uit niet te blijven hangen in nare emoties of schuldgevoel. Niet op zoek te gaan naar erkenning of wraak. In plaats daarvan biedt hij een nieuw perspectief, om op zoek te gaan naar wat er aan je emoties ten grondslag ligt.

 

Fase 1: Voel je emoties

De eerste stap lijkt misschien logisch, maar doe je dat ook echt? Voel je emoties, zonder oordeel. Laat alle woede, verdriet, irritatie en schuldgevoel eruit. Door je gevoelens de vrije loop te geven, kun je daarna verder.

Fase 2: Bekijk de situatie van alle kanten

Laat de aannames over de ander en de emoties even los. Wat is er feitelijk gebeurd? Hoe ziet dat eruit vanuit het perspectief van de ander?

Fase 3: Probeer jezelf te begrijpen

Als je jezelf moet vergeven: Waarom deed je wat je deed? Wat wilde je bereiken? Welke bedoelingen had je daarbij? Als je een ander moet vergeven: waarom raakt deze situatie jou zo? Zijn er misschien onderliggende overtuigingen of eerdere situaties die hierop lijken?

Tipping geeft in zijn boek het voorbeeld van zijn zus. Zij voelde zich afgewezen door haar man. In gesprekken bleek dat haar dit zo raakte, omdat ze zich vroeger ook afgewezen voelde door haar vader.

Fase 4: Wat kun je hiervan leren?

Wat heeft de situatie jou gebracht? Wat heb je geleerd over jouw normen, waarden en motivatie? Welke twijfel en onzekerheden kwamen er naar boven? Hoe kun je daar in de toekomst beter mee dealen?

Herken je deze fases? Wat hebben fouten uit het verleden jou geleerd over jezelf?

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks de laatste artikelen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* indicates required