Waarom het belangrijk is om te weten wat je normen en waarden zijn

‘Wat zijn mijn waarden?’ Een vraag die je jezelf misschien nog nooit hebt gesteld. Toch héb je wel waarden. En die sturen je dagelijkse keuzes en gedrag. Als je gasten krijgt, kook je uitgebreid voor ze, omdat je gastvrijheid belangrijk vindt. Als je ziet dat je collega het druk heeft, help je diegene, omdat jouw waarde hulpvaardigheid is.

Je waarden zijn er altijd en bepalen je doen en laten. Dit noem je ook wel je normen: de gedragsregels die je naleeft. Altijd je eigen geld willen verdienen is een norm, die past bij de waarde onafhankelijkheid. De norm ‘nooit oordelen over andermans keuzes ’ komt voort uit de waarde ruimdenkendheid.

Als je eens beter naar je waarden kijkt, ontdek je misschien dingen waar je meer mee zou willen doen. Of juist minder. Waardoor je andere leefregels ontwikkelt. Tijd om je normen en waarden eens beter te onderzoeken!

 

Ontdek je kernwaarden

Hier kun je een lijst downloaden met allerlei kernwaarden. Welke woorden spreken je direct aan als je er vluchtig doorheen leest?

Waarden worden vaak duidelijk als iemand er inbreuk op doet. Denk eens aan de laatste keer dat iemand je boos maakte. Waar kwam dat door? Welke waarde hoort daarbij? En is die ook belangrijk voor jou?

Denk terug aan een moment waarop je je gelukkig voelde. Wat deed je toen? Schets voor jezelf de situatie. Welke waarde kun je daarin herkennen?
Bijvoorbeeld: je voelde je gelukkig omdat je in je eentje door een natuurgebied liep. Dat kan voortkomen uit de waarde vrijheid. Of het moment waarop je iets moeilijks onder de knie kreeg. De waarde die daar dan bij hoort is groei.

Tenslotte: denk aan een persoon die je bewondert. Dat kan in je directe omgeving zijn, bijvoorbeeld een collega of vriendin, maar ook verder weg. Iemand uit de politiek, of iemand die je volgt op Instagram bijvoorbeeld. Waarom bewonder je die persoon? Welke waarden horen daarbij?

 

En dan?

Als je dan een lijstje met kernwaarden op een rij hebt, kijk er eens kritisch naar. Waarom is die waarde voor jou zo belangrijk? Hoe komt deze waarde tot uiting in je dagelijks leven?

En vervolgens: zijn er dingen die je anders zou willen doen? Misschien een waarde die je meer aandacht wilt geven, of een nieuwe leefregel die je voor jezelf maakt.

Wat zijn jouw kernwaarden?

Heb je het gevoel dat je wel heel veel moet? Zoek je naar een gezond levensritme? Wil je de kunst van echt pauzeren leren?In de cursus Sense of Sabbat onderzoeken we wat de eeuwenoude wijsheid over de sabbat ons vandaag de dag nog kan leren. Kan de sabbat een alternatief zijn voor een leven gedreven door onrust en schaamte?

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks de laatste artikelen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* indicates required