Waarom je vaker buiten je bubbel wilt kijken

So comfortable, we’re living in a bubble, a bubble, so comfortable, we cannot see the trouble, the trouble,’ zingt Katy Perry.

Best herkenbaar. Als ik om me heen kijk, zie ik vooral mensen die ook aan een universiteit gestudeerd hebben, progressief zijn en meestal links stemmen.

Toen Barack Obama in 2017 afscheid nam van zijn presidentschap zei hij in zijn speech: “For too many of us, it’s become safer to retreat into our own bubbles, whether in our neighborhoods or college campuses or places of worship or our social media feeds, surrounded by people who look like us and share the same political outlook and never challenge our assumptions.”

Een bubbel voelt veilig. Je weet wat je van mensen kunt verwachten; ze lijken immers verdacht veel op jouzelf.

Maar loop je ook niet heel wat mis? Wat zou er gebeuren als je verder kijkt dan je eigen bubbel groot is? Vier redenen waarom je buiten je bubbel wilt kijken.

 

1. We drijven steeds verder van elkaar af

Fijn is dat: je opent Instagram en Youtube, en je ziet gelijk wat je interessant vindt. Maar dat betekent ook dat je een heleboel níet ziet.

Al in 2011 waarschuwde Eli Pariser ons voor deze filterbubbels. Algoritmen van G0ogle en Facebook schotelen ons vooral voor wat we al kennen. Het gevolg: we drijven steeds verder van elkaar af. Het Sociaal Cultureel Planbureau stelde een paar jaar geleden vast dat praktisch en theoretisch opgeleide Nederlanders steeds meer in gescheiden werelden leven.

Hoe kunnen we die kloof dichten?

 

2. Verbreed je blik

Terug naar de speech van Obama. Een bubbel is niet alleen maar veilig, zegt hij. Het kent ook zeker keerzijden: “we become so secure in our bubbles that we accept only information, whether true or not, that fits our opinions, instead of basing our opinions on the evidence that’s out there”. Mensen buiten je bubbel verbreden je blik met andere meningen. Ze wijzen je op feiten die je anders niet had gezien. Immers, je hersenen nemen alleen informatie op die bij je wereldbeeld past. Lekker makkelijk, niet?

 

3. Leer over de ervaringen van de ander

Een van de mensen die uit haar filterbubbel probeerde te breken, is Eva M.C. Zaanen. Ze volgde PVV-aanhangers op Twitter en probeerde het gesprek met hen aan te gaan. Daarover zei ze: “Ik zou nooit PVV stemmen, maar ik zie nu wel de menselijke kant. Als jouw kinderen op school nauwelijks aandacht krijgen, omdat asielkinderen extra begeleiding nodig hebben, dan snap ik dat je dat vervelend vindt.” Bart Wernik begon op Twitter feministen te volgen. In eerste instantie dacht hij ‘die leggen op alle slakken zout’; inmiddels begrijpt hij waarom vrouwen het vervelend vinden op hun uiterlijk aangesproken te worden.

Zelf leerde ik de afgelopen tijd veel van het Instagram-account van Asian Raisins en Sioejeng Tsao, die zich uitspreken tegen anti-Aziatisch racisme.

 

4. Ontdek overeenkomsten en connectie

Hoewel jouw belevingswereld misschien flink verschilt van die van de ander, zijn er vast ook overeenkomsten te vinden. Stine Jensen beschrijft in een column in de NRC hoe ze na een woordenwisseling via columns met Esmaa Alariachi, een uitnodiging van haar kreeg om samen thee te drinken. Direct ontdekten ze wat hun bond: beide jonge moeders met de daarbij horende zorgen. De vooroordelen die ze over elkaar hadden bleken bij nader inzien een stuk genuanceerder te zijn.

Met wie zou jij wel een kop thee willen drinken?

Laat het ons weten als je zelf nog een goede bubbel-breek tip hebt. En weet ook dat er echt verschillen bestaan. Maar dat we ons ondanks die verschillen toch verbonden kunnen voelen.

Kijk eens buiten je bubbel met onze buiten-je-bubbel challenge. Vanaf maandag krijg je een week lang elke dag een opdracht toegestuurd. We sluiten de week af op 1 mei met een actiedag in samenwerking met Ympact020. Zo prik je je bubbel definitief door! Meld je hier aan

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks inspiratie in je mailbox?