In 5 stappen naar een nieuw begin

Lessen in persoonlijke ontwikkeling

Door Guy Wijnen

 

Ken je het gevoel dat je in sommige facetten van je leven op een dood spoor zit? Dat het in je werk eigenlijk niet langer gaat, of in je relatie of … noem het maar op. Je gaat door, maar weet diep van binnen ‘zo gaat het niet langer’. Zelf heb ik ook ervaring met vallen en opstaan. Ik licht hieronder toe hoe je in vijf stappen, die soms groot voelen, opnieuw kunt beginnen.

 

Stap 1 – Erken waarin je vastloopt

Wanneer sta je op? Ik weet nog goed dat ik in de collegebanken zat tijdens m’n bachelor International Business in Tilburg. Om mij heen zag ik gemotiveerde veelal internationale studenten die gedreven aantekeningen maakten en de lesstof in zich opnamen. Ik staarde voor me uit en vroeg me letterlijk af ‘wat doe ik hier?’ en ‘wat doen deze mensen hier?’. De wereld onder m’n voeten begon te smelten en er doemden allerlei vragen op. Economie leek mij toch leuk? Ik zat hier toch om een goede baan te krijgen? Maar iets in mij zei ‘nee wegwezen hier!’. Herken je dat gevoel? Een gedachte die je herinnert aan iets waarvan je weet ‘hier moet ik eigenlijk mee stoppen’?

 

Stap 2 – Concretiseer waar je op hoopt

Tijdens mijn eigen vastlopen was het goede nieuws dat ik nog maar drie maanden studeerde en binnen een half jaar mijn studie kon stoppen, zodat de financiële schade beperkt was. Het slechte nieuws was: ik had geen idee wat ik wél wilde. Welke studie, welke stad? Misschien moest ik eerst gaan reizen of gewoon gaan werken? Waar ik op hoopte, was dat ik een studie zou vinden die bij me paste. Waar ik motivatie voor voelde, en met plezier naartoe zou gaan.

 

Stap 3 – Vertraag om om te tappen uit een ander vaatje

Doordat ik stopte met studeren ontstond er ruimte om vanuit rust na te denken wat me interessant leek. Ik merkte dat ik boeken over het onbewuste (psychologie), spiritualiteit (de kracht van het nu), en over het samenleven van mensen (sociologie) interessant vond. Hoe mooi zou het zijn als ik een studie kan vinden waar ik vanuit verschillende disciplines en perspectieven mag leren? Dat zou fantastisch zijn! Een zaadje was geplant.

Maar zoals Aristoteles ooit al zei: ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer, net zo min als één mooie dag of korte tijd van gelukzaligheid iemand een gelukkig mens kunnen maken.’ Er is werk aan de winkel. Hoe herinner jezelf aan die nieuwe werkelijkheid? Uit onderzoek van gedragswetenschapper en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman blijkt dat dat niet gemakkelijk is. Veel van wat we doen bestaat uit routines, systeem 1 (fast) noemt hij dat in zijn boek ‘Thinking fast and slow’. Systeem 2 (slow) vraagt, zoals de naam al zegt, om vertraging. ‘Gedrag is de zwakste schakel tussen plannen en resultaten’, aldus Kahneman.

Hiermee gaat Kahneman lijnrecht in tegen de tijdgeest. Moesten we niet juist luisteren naar ons gevoel en onze intuïtie? Kahnemans boodschap is precies omgekeerd: ga nooit af op je gevoel – zeker niet als je belangrijke beslissingen hebt te nemen. Gevoelens zijn notoir onbetrouwbaar. Tap liever uit systeem 2: denk doordacht en bewust, in een gecontroleerd denkproces dat moeite kost.

Hoe creëer jij ruimte voor rust, reflectie en gedegen argumentatie? En als je dan de rust hebt, waar hoop jij dan op? Durf je dat uit te spreken en concreet te maken?

 

Stap 4 – Eerst zien dan geloven

Be careful what you wish for, zeggen ze wel eens. Het concreet maken van je hoop werkt echt. Wanneer je visualiseert hoe je je toekomst voor je ziet, dan helpt het je hersenen om die toekomst dichterbij te brengen. Dat blijkt niet alleen uit het verhaal van een schaker die zichzelf in gevangenschap tot de beste schaker van de wereld trainde (in gedachten dus). Maar ook uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat visualiseren effect heeft. En misschien herken je het bij jezelf ook wel; als je die twintig push ups visualiseert, dan lukt het je vaak beter! Maak die gewenste situatie dus niet alleen concreet in woorden, maar ook in beelden. In gedachten of op papier.

 

Stap 5 – Begin in het klein

De keuze om te stoppen bracht mij de vrijheid om te bepalen waarin ik me wilde verdiepen. Wat een luxe! Bij welke studies zou ik die brede interesse vanuit verschillende disciplines kunnen voortzetten? Ik plande een meeloopdag in Amsterdam bij Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Gewoon eens kijken hoe een vak als ‘Inleiding in de Sociologie’ of ‘Globalisering’ eraan toe ging. Dat bleek me niet alleen aan te spreken, maar leverde ook direct een kijkje in het leven van een Amsterdamse student. Ik stapte als het ware (voor een dag) in een nieuwe realiteit. In Theory U (van Otto Scharmer) noemen ze dat prototypen.

Je creëert een situatie die lijkt op het grote, waarin je als het ware in het klein een test case voor jezelf organiseert. Één dagje meelopen in plaats van drie jaar studeren. Één keer vrijwilligerswerk doen, in plaats van direct elke week. Één belletje naar een een interessante organisatie in plaats van een lange sollicitatieprocedure. Een kleine stap die je het grote laat ervaren. Als Rutte nu één keer zou toegeven wat er daadwerkelijk in zijn hoofd omgaat, wat zou er dan gebeuren?

 

En jij? Waarin zou jij al een kleine stapje kunnen zetten richting die nieuwe werkelijkheid?

Ik wens je een goed begin!

 Hoe ziet een nieuw begin er voor jou uit? Wat heb je daarvoor nodig?
In april en mei verdiepen we ons in opnieuw beginnen. Met onder andere een ebook, een buiten-je-bubbel challenge en een .
Nieuwsgierig geworden?
Klik hier voor meer info.

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks de laatste artikelen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* indicates required