snoeien-om-te-bloeien

Voor alles een tijd

Druk, druk, druk lijkt het motto in onze 24-uurseconomie. De bijbelse spreuk ‘Alles heeft zijn tijd’ lijkt te zijn vervangen door het motto ‘alles moet nu…’. Kan dat ook anders?

In zijn boek ‘Leven met hart en ziel’ pleit Grun voor een leven waarin je niet geleefd wordt, maar in harmonie leeft met jezelf. Kijk naar de seizoenen. Elk seizoen heeft zijn kwaliteit en weerspiegelt de ziel en levensfases: zwangerschap, geboorte, bloei, verwelking en sterven. “Accepteer deze levenscyclus om werkelijk mens te kunnen worden en te komen tot innerlijke rust”, stelt hij.

We zijn vaak bezig met dat wat er gisteren gebeurde of wat er mogen op de agenda staat. Maar je leeft vandaag. Anselm Grün zegt: “Wanneer ik helemaal in het nu leef, dan ervaar ik de tijd. Dan staat de tijd soms stil. En ik merk dat het nu het juiste tijdstip is om te stoppen of iets te doen, iets te laten groeien of iets te beslissen.”

Grün citeert vervolgens eeuwenoude woorden van het boek Prediker uit de bijbel:

“Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
Er is een tijd om te baren
en een tijd om te sterven,
een tijd om te planten
en een tijd om te rooien.
Er is een tijd om te doden
en een tijd om te helen,
een tijd om af te breken
en een tijd om op te bouwen.
Er is een tijd om te huilen
en een tijd om te lachen,
een tijd om te rouwen
en een tijd om te dansen.”

“Kijk naar buiten en je weet wat er binnen in je gebeurt”, zegt Grün. Lukt het jou om bewust te leven in het moment van vandaag? Diezelfde seizoenen helpen daarbij. De lente zet aan tot nadenken over onze kiem, wie we echt zijn en kunnen worden. De herfst helpt ons onze schaduwkanten (h)erkennen en voorkomen dat ze niet zo escaleren als bij iemand die in zijn midlifecrisis uit de ban springt.

In deze periode van het jaar wortelt er van alles in de aarde. Deze tijd van ‘nog nét geen lente’, nodigt uit om de stilte te bewaren, geduldig te zijn en te onderzoeken waar je wortels liggen. Welke voeding stroomt er door je aderen? Waar heb je te veel aan? Wat leidt je af? Wat moet je snoeien om in het voorjaar te bloeien?

Ook Henry Cloud zegt: ‘snoeien is bloeien’. Het geeft planten het vermogen hun volle potentieel te realiseren. Zonder snoeien blijven ze gemiddeld, terwijl ze bedoeld zijn om prachtig te bloeien en vrucht te dragen.’ Nu is het dé tijd van het jaar om te snoeien. Wat mag er bij jou gesnoeid worden? Wat verdient jouw aandacht? En wat eigenlijk niet?

Wat betekent snoeien voor jou? Dat is deze week het thema van Wandel Wijzer – Wandelingen in de veertigdagentijd. Wil je meer weten? Klik dan hier

 

Meer inspiratie?

Bekijk onderstaande impressie van het Holy Hub ontbijt over vruchtbaarheid.

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks inspiratie in je mailbox?